Mihaela Bilic, avertisment pentru români: Săraca țară bogată. E o realitate pe care mi-e greu să o accept
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra unei realități crunte: pe rafturile magazinelor nu prea găsim produse românești. 

„Săraca țară bogată
Niciodată nu mi-au plăcut statisticile, cu atât mai puțin când au rezultate negative, dezamăgitoare. Iar statisticile legate de consumul alimentar sunt de-a dreptul întristătoare: în România mâncăm scump și prost, iar mai grav este că mâncarea noastră cea de toate zilele vine din import. 

Un studiu făcut de Institutul Național de Statistică a arătat că producția internă acoperă nevoile de consum doar pentru 6 produse agroalimentare. E vorba în principal de cereale (grâu, secară, porumb) varză și carne de oaie și de capră. Ce se întâmplă cu restul alimentelor? Le importăm!

România a ajuns să producă doar 55% din necesarul de carne de porc, deși în 2015 producția acoperea peste 70% din nevoi. Și la capitolul lactate am dat înapoi ajungând la 86,4% din necesar, față de 93% cu cinci ani în urmă. E drept că aici avem o explicație, consumul pe cap de locuitor a crescut de la 250l la 260l în 2020. 

La ouă producția locală acoperă aproape în întregime nevoile (96,8%), în schimb la ulei suntem deficitari (84%), iar la unt și mai și (44,8%). Nici legumele nu stau foarte bine, procentul variază în jur de 70-78% pentru roșii, cartofi, ceapă și leguminoase boabe. De fructe nu ne plângem, procentul depășește 90% la pepeni, struguri prune, mere, cireșe și vișine. E drept că la piersici și nectarine abia acoperim 18% din necesar, dar nu facem o tragedie din asta. 

Un lucru m-a mirat în mod special și anume zahărul: consumul a rămas același (25 kg/cap de locuitor), însă producția a scăzut și acoperă doar 35% din necesarul de consum, față de 100,6% în 2015. Dacă producătorii autohtoni nu vor să mai cultive sfeclă de zahăr ar trebui să mă bucur. După o logică simplă asta ar însemna scumpirea zahărului de 3-4 ori și poate am consuma mai puțin. Însă acum importăm și tot la fel de mult mâncăm, doar că banii ajung în buzunarele altora. 

La cât de puțină economie de piață pricep, îmi dau seama că rezultatele acestui studiu demonstrează o incapacitate a producției locale de a fi competitive. Nu e vorba că noi nu putem produce alimente, dar probabil sunt alții care produc mai mult, mai bine și mai ieftin. E o realitate pe care mi-e greu să o accept, eu vreau să mănânc românește! Vă rog, dragi producători, dați-ne posibilitatea să găsim la raft carne de porc și lapte de-ale noastre, chiar dacă asta ar însemna ca prețul alimentelor “made în România” să fie mai mare. Sunt sigură că există din ce în ce mai mulți clienți care sunt dispuși să plătească pentru asta”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 03 feb 2022, 10:23

Sursa foto> unsplash, autor Sammie Chaffin

Vești bune și rele pentru Berbec, Săgetător, Fecioară și Pești. Revoluție pentru Vărsător și oportunități pentru Taur

Carmen Tănase, captură video Youtube

Recunoașteți personajul? Este una dintre cele mai celebre actrițe din țara noastră

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop săptămânal 6-12 februarie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Cel mai mare păcat în funcţie de zodie. Mihai Voropchievici. Taurii sunt egoişti, Minciuna are picioare scurte pentru Gemeni

Sursa foto: Cabral, Instagram

Cu ce se ocupă Cabral, după ce s-a retras din televiziune: „Este greu de pensionat. Revine cu vești”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop RUNE 6-12 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: unsplash, autor Ian Stauffer

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

Foto Freepik

Horoscop, marți, 7 februarie 2023. Previziuni pentru toate zodiile

Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Doliu în lumea muzicii populare. O îndrăgită artistă s-a stins din viață, după ce fanii au încercat să o salveze

Sursa foto: Vlad Burghelea, Instagram

Antrenorul vedetelor, secretele siluetei. Cum i-a transformat Vlad Burghelea pe Codin Maticiuc și Smiley: „Cel mai bun sfat pe care-l pot da este...”

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop, miercuri, 1 februarie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Lidia Fecioru, captură video Antena 3

Lidia Fecioru, despre ceaiul "farmacie" care scade tensiunea arterială: "Nu se bea pe stomacul gol"

Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste

Site specializat în problematica medicală - prevenție,...