Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Mihaela Bilic, cunoscuta nutriționistă, a stârnit un val de controverse, prin declarația sa, privind rolul și beneficiile fibrelor în alimentație, în cadrul podcastului „Cafea cu visuri”.
În declarația sa, Mihaela Bilic a subliniat că fibrele nu aduc niciun aport nutritiv, afirmând că acestea sunt, de fapt, „zero calorii" și „zero valoare nutritivă". Medicul argumentează că fibrele accelerează tranzitul intestinal, însă susține că acest lucru nu este benefic pentru toți, în special pentru copii. Potrivit ei, un tranzit intestinal accelerat la copii poate duce la deficiențe de minerale și vitamine, și chiar la intoleranțe alimentare.
Te-ar putea interesa și: Mihai Albu, diagnosticat cu cancer de prostată: „Încă mă aflu în perioada de convalescență ”
„Niciun rol nutritiv nu au fibrele. În momentul în care spunem „fibre, zero calorii”, ce ne spunem nouă, din punct de vedere nutriție? Nu aduc nimic. De ce sunt bune? Accelerează tranzitul, dar cine are nevoie de tranzit accelerat? În niciun caz copiii.
În momentul în care îi dai fibre multe copilului, îi accelerează tranzitul, nu mai au timp să se absoarbă mineralele și vitaminele. Poate să facă carențe, de la fier până la vitamine liposolubile, pentru că au tranzitul mult prea accelerat. Duce la niște intoleranțe alimentare, te trezești cu copilul că are intoleranțe alimentare, pentru că tu, ca mamă, i-ai dat multe fibre”, a spus Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Cafea cu lapte sau fără. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit cine nu ar trebui să o consume niciodată
Mihaela Bilic a explicat că fibrele sunt benefice doar pentru adulții sedentari cu o alimentație rafinată și neechilibrată, precum și pentru cei care consumă frecvent fast food. Ea sugerează că pentru acești adulți, fibrele ar putea avea un rol pozitiv în menținerea sănătății digestive.
Totuși, Mihaela Bilic respinge ideea că fibrele ar fi esențiale sau benefice pentru copii, considerând că acestea nu sunt necesare și pot chiar să fie dăunătoare pentru sănătatea lor. Argumentele sale se bazează pe faptul că fibrele nu oferă substanțe nutritive esențiale și pot interfera cu absorbția mineralelor și vitaminelor la nivelul intestinelor, în special la copiii a căror digestie este mai sensibilă și mai delicată. Medicul a comparat fibrele cu alimentația erbivorelor, susținând că acestea din urmă au enzimele necesare pentru a digera celuloza și a obține nutrienți din ea, dar noi, oamenii, nu dispunem de aceste enzime.
Te-ar putea interesa și: Stroescu, medic: De ce poți să mori de la pește. Atenție: Ouăle pe care ar trebui să nu le mai consumi: Pot genera o toxiinfecție groaznică
”Fibrele sunt bune la adulții sedentari, care au o alimentație rafinată și mănâncă de la fast food. Fibrele sunt bune și propoziția continuă. Altfel, fibrele, pentru copii, sunt nonsens. Ce să faci din fibre? O lași pe erbivoră să pască iarbă, da, ea știe, are enzimele (că așa a hotărât natura) necesare să digere. Din celuloza aia ea își ia nutrienți. Noi, nu. Deci, fribre, nu. Zero calorii. Zero valoare nutritivă. Zero”, a explicat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...