Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Potrivit mediculul Mihaela Bilic, fasolea păstăi, indiferent de culoare, se remarcă prin conținutul său redus de calorii și aportul bogat de nutrienți. Cu doar 35 de calorii la 100g, această legumă se dovedește a fi o alegere excelentă pentru cei preocupați de silueta lor.
„Fasole păstăi… de orice culoare! Niciodată nu a fost mai ușor de demonstrat cât de dietetice și sănătoase sunt legumele pentru siluetă, ca atunci când vorbim despre fasolea verde... sau albă: niciun strop de grăsime, urme de proteine, aproape 3,5% glucide și acestea reprezentate majoritar de fibre (2,5g la 100g produs).
Ce nutrienți găsim în fasolea verde? Apă în principal și fibre în special, un pic de vitamina C plus satisfacție maximă - nu e de colea să ai burta plină cu doar 35cal/100g.
Acesta e rolul legumelor în alimentația umană: să aducă vitamine, minerale, apă și fibre. Să fie clar, nu din legume creștem, ci din produse hrănitoare, bogate in grăsimi și proteine. Cât despre energia pentru mișcare, ea vine din alimentele bogate în carbohidrați/amidon, adică din făinoase si leguminoase (de ex. fasolea boabe), a spus Mihaela Bilic.
Medicul Mihaela Bilic evidențiază că fasolea păstăi are rolul de a oferi volum mâncării, devenind o garnitură perfectă și creând senzația de sațietate. De asemenea, subliniază că, în ciuda valorii sale nutriționale, fasolea verde nu este menită să satisfacă foamea pe termen lung și poate fi îmbogățită cu ingrediente suplimentare pentru a diversifica gustu, cum ar fi: ulei, pesto verde sau roșu, parmezan sau bacon.
„Înapoi la fasolea verde! Care este beneficiul ei? Dă volum mâncării, e garnitura perfectă, ne creează satisfacția că avem o porție mare, generoasă. Bineînteles că o putem consuma ca fel unic, însă nu o să țină prea mult de foame.
Ca să o “îmbogățim” putem adauga unt sau ulei, pesto verde sau roșu, parmezan, bacon etc. Merge perfect cu usturoi si pătrunjel, dar și cu o bucată de carne sau pește. Proaspătă, congelată sau în conservă, rece (ca salată) sau caldă (tocăniță sau garnitură), fasolea verde ne colorează si ne umple farfuria indiferent de sezon. Profitați!”, a spus Mihaela Bilic.
Sursă foto: Facebook/Mihaela Bilic
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre halva, desertul tradițional, pe care bunicii îl consumau în special în perioadele de post, dar care este extrem de bogat în calorii
„Halvaua, aliment sau desert? Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g.
Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.
Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale.
Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung - adică o felie cât 3 degete!
Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post.
Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...