Cum arată Andreea Esca în costum de baie la 52 de ani. Prezentatoarea TV a făcut ravagii pe o plajă din Dubai / Foto
Mihaela Bilic recomandă ca, în noul an, să renunțăm la produsele ambalate și procesate, consumând doar mâncare gătită acasă. Asta înseamnă să revenim la preparatele clasice, pregătite din ingrediente simple. Ciorba, tocănița și alte feluri de mâncare tradiționale pot fi cheia unei alimentații mai sănătoase și a unui aport caloric mai mic.
„Aveți nevoie de o rezoluție de început de an și nu știți care să fie? V-ați săturat sau ați eșuat cu încercări de tipul “vreau să slăbesc" sau "vreau să mănânc sănătos"? Când vine vorba de slăbit, organismul ne sabotează. Între siluetă și plăcere va câștiga întotdeauna pofta de ceva bun. Cât despre sănătate, termenul este prea abstract ca să ne oprească din mâncat! Instinctul ne spune că tot ce este plin de zahăr și grăsime este sănătos… tocmai pentru că ajută la îngrășat.
Nu vă pierdeți speranța, iată o sugestie care poate să funcționeze: anul acesta să consumați doar mâncare gătită, făcută de voi, acasă. Gata cu produsele ambalate și procesate, cu ingrediente nenumărate! Haideți să ne întoarcem la mâncarea clasică, pe care simțurile noastre știu să o aprecieze. Mâncarea pe care o consumăm dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă.
Care sunt avantajele mâncării gătite? Spui adio tuturor produselor de ronțăit, fie ele dulci sau sărate, pe care le mănânci fără să-ți fie foame și pe care nici măcar nu le considerăm mâncare… deși ele dublează aportul caloric dintr-o zi. Spui adio mâncatului pe fugă sau pe pilot automat, tolănit în canapea, plictisit în fața unui ecran, iritat și agitat în trafic, obosit și nemulțumit la birou. Ciorba și tocănița trebuie consumate cu lingura, așezați la masă… un obicei care trebuie recăpătat!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Un avantaj al mâncării gătite este faptul că aceasta conține apă, are un volum mare și o densitate calorică redusă, ceea ce contribuie la senzația de sațietate. Spre deosebire de produsele ambalate, care sunt concentrate caloric și lipsite de apă, mâncarea gătită ne oferă posibilitatea de a controla cantitatea de zahăr și grăsimi, eliminând totodată aditivii alimentari precum E-urile și conservanții.
De asemenea, obiceiul de a consuma preparate gătite implică mai multă organizare, eliminând mâncatul pe fugă, compulsiv sau din plictiseală. Ritualul de a mânca la masă, cu lingura, în loc să ronțăim produse ambalate dintr-o pungă, poate aduce ordine și disciplină în alimentație.
Mihaela Bilic subliniază că această abordare nu doar că ajută la slăbit, ci promovează și o alimentație mai sănătoasă, bazată pe controlul propriilor alegeri culinare. Astfel, fără a urma o dietă specifică, cei care adoptă acest stil de alimentație pot obține rezultate semnificative atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
„Tot ce este gătit este bogat în apă, are volum mare și densitate calorică mică, deci ni se pare că am mâncat mult și ne săturăm mai repede decât dintr-un pachet de biscuiți uscați, fie ei și digestivi. Produsele ambalate sunt un fel de concentrat de calorii, din care lipsește ingredientul esențial pentru sănătate și siluetă: apa! Mâncarea gătită este făcută din ingrediente simple, pe care tu le pui în cratiță, deci poți controla cantitatea de zahăr și grăsime, alegi rețeta și metoda de gătire. Adio E-uri, conservanți, emulsifianți, coloranți și alte chimicale care seamănă a mâncare!
Adio mâncat pe ascuns sau compulsiv, adio scotocit prin dulapuri în toiul nopții după ceva dulce, adio ciuguleli de poftă… ciorba și tocănița le mănânci de foame și chiar presupun un pic de efort și de organizare, trebuie gătite și încălzite, ne dau răgazul să ne gândim de două ori dacă merită "cheltuiala" de calorii. Vreți curățenie, ordine și disciplină în alimentația voastră? Atunci mâncarea gătită va ajuta să împușcați mai mulți iepuri deodată. Și veți slăbi fără cură de slăbire”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Cristina Demetrescu a...
Iată ce-ți rezervă astrele...
Platforma EduBirdie a analizat...