Ramona Dimache vine la Mi-Th Influencer. Trucuri pentru o tinerețe cu stil
Mirela Vescan și Thea...
Sărbătorile de iarnă sunt adesea asociate cu mesele îmbelșugate și pregătirile febrile. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra acestei tendințe de a exagera cu mâncarea și vine cu sfaturi utile pentru a calcula porțiile corecte, evitând risipa și stresul inutil. În cadrul rubricii „Doctor de bine” de la Știrile Pro TV, Bilic a explicat de ce este important să ne relaxăm și să abordăm mesele festive cu mai multă cumpătare.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit sfaturi despre cum să gestionăm mâncarea de sărbători, subliniind că mulți români trăiesc cu teama că nu vor avea suficientă mâncare pentru mesele festive.
„După 30 de ani de la Revoluție, trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare de sărbători? Deși rafturile magazinelor sunt pline de un sfert de secol, ne ghidăm după același principiu: mai bine să prisosească decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, ne agităm și exagerăm, de parcă existența noastră depinde de o farfurie cu mâncare.
Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara, convinși că trebuie să fie suficient pentru ca toată lumea să mănânce pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?!
Ca oaspete, nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare – cel mult, era semn că au fost delicioase și foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, gazdele, care ne luăm prea în serios rolul și încercăm să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masă.
Cred că ar merita să ne relaxăm un pic. Nu suntem în mijlocul pustiului: dacă nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la supermarket. Nu ne-am săturat în vizită? Completăm acasă, din propriul frigider. Există soluții pentru orice situație, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. De unde, atunci, îngrijorarea și stresul?
Suntem prizonierii propriilor amintiri și neputințe. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenți fizic, dar gândurile le sunt în altă parte; interesul nu e la masă, ci mai degrabă la un ecran. Și, dacă în final îți întrebi invitații cum a fost mâncarea, toți vor spune: bună! Rămân ca amintire câteva poze, iar în rest, vă promit, nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă s-au terminat cârnații.
Avem nevoie să ne umplem coșul de cumpărături, ca o confirmare a propriei noastre valori. O masă plină de sărbători ne oferă încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. Nu ești cu adevărat român fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mirela Vescan și Thea...
Iată ce-ți rezervă astrele...
Consumul de apă, acest gest atât de simplu și cotidian,...
Puterea vindecătoare a...
Mihaela Bilic, medic...