Mihaela Bilic intervine în scandalul etichetelor Nutri-Score: „Ne-a lăsat mai săraci. Piața a fost invadată de produse inferioare calitativ”
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, critică autoritățile române pentru decizia de a interzice etichetarea Nutri-Score. 

În luna mai, România a eliminat etichetarea Nutri-Score de pe rafturile din supermarket. Decizia a venit la câteva luni după ce acest fenomen a produs un adevărat scandal. ANPC s-a opus vehement introducerii acestui timp de etichetare. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară că sistemul Nutri-Score, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs "sănătos" ci poate fi chiar înşelător, a declarat pentru Agerpres, directorul general al ANPC, Paul Anghel.

"Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin "nocive" cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs "sănătos" ci poate fi chiar înşelător", a mai explicat Paul Anghel.


Ce reprezintă etichetarea Nutri-Score

Eticheta Nutri-Score prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă la E portocaliu închis - compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Mihaela Bilic: ”Interzicerea Nutriscore ne-a lăsat mai săraci”

Pe de altă parte, medicul nutriționist Mihaela Bilic este de părere că această decizie nu a fost una corectă, considerând acest tip de etichetare o modalitate de recunoaștere a calității alimentelor.

„Nu știu dacă sunteți la curent cu dezbaterea stârnită de etichetarea Nutriscore. Este vorba de o semnalizare prezentă pe ambalajul alimentelor care împarte produsele în 5 categorii/culori de la verde la roșu. Sistemul este departe de a fi perfect și a fost contestat de producători din mai multe țări ale Europei. 
Ca medic nutriționist sunt de acord cu aceste observații, exista pericolul ca alimente bogate în grăsime precum untul sau uleiul de măsline să primească bulina roșie și să fie considerate (greșit) ca fiind nesănătoase. S-a pierdut din vedere faptul că această etichetare se adresează doar produselor procesate, prin urmare laptele, carnea și peștele nu pot fie evaluate prin prisma Nutriscore, altfel ne trezim cu bulină roșie pe laptele integral, care este cel mai sănătos! Nici prezența E-urilor, a conservanților și a coloranților nu era sancționată/semnalizată, deci puteam avea bulină verde pe un produs ultraprocesat.

Fiți liniștiți, lucrurile s-au simplificat, am scăpat de aceste dileme, din luna mai autoritățile din România au hotărât interzicerea Nutriscore la noi în țară. Și atunci de ce nu mă bucur? Pentru că odată cu această decizie au dispărut de la raft și produsele de import din țările care folosesc Nutriscore, adică Franța și Belgia în special. Foarte bine, vor spune cârcotașii, consumăm alimente produse pe plan local! Asta ar fi valabil într-o lume ideală, dar în realitate piața a fost invadată de produse inferioare calitativ, provenite din țări europene mai puțin preocupate de o alimentație sănătoasă. 


De frica ca nu cumva să existe confuzii pentru cumpărătorul român, am preferat să eliminăm complet alternativa unor produse mai rafinate și implicit mai scumpe. De frica ca nu cumva să existe concurență neloială pentru anumiți producători, am preferat să renunțăm la diversitate și să limităm opțiunile. 
Nu știu dacă voi ați sesizat această diferență, dar pe mine personal interzicerea Nutriscore m-a lăsat mai flămîndă… în coșul meu nu mai există nici un sfert dintre produsele pe care le cumpăram înainte! Și cum n-am nicio șansă să mă mut în Franța ca să mă bucur din nou de preparatele care îmi plac, probabil voi fi nevoită să mă apuc de gătit”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: eticheta  mihaela bilic  nutri score 


DC Media Group Audience

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, făcut praf de Zanni, la Survivor All Stars, după ce l-a bărfit cu TJ Miles: „Sunt acrit de faptul că e încă aici”

Captură video: YouTube/Micutzu Stand-up Official

Denise Rifai a dezvăluit care a fost primul ei salariu. Prezentatoare TV a uimit pe toată lumea: „Și-a luat diamante din primul job?”




pixel