Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă”
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra faptului că multe produse nu au eticheta nutrițională clară, astfel că nu știm exact ce consumăm. 

„Eticheta nutrițională nu e întotdeauna clară.

Legislația spune că toate alimentele ambalate trebuie să aibă o etichetă nutrițională. Din păcate termenii folosiți nu sunt întotdeauna în beneficiul consumatorilor și mai mult încurcă decât ajută. Explicația ar putea fi lipsa de comunicare dintre medicii nutriționiști și autoritățile din domeniul alimentar. Sau și mai simplu, exprimarea lacunară din limba engleză/germană, care pune laolaltă noțiuni diferite sub același titlu.

Pentru ei termenul de zaharuri înseamnă deopotrivă și zahărul rafinat și lactoza din lapte. Ori confuzia e gravă: zahărul este un dizaharid rapid, format dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză, în timp ce lactoza este un dizaharid lent, format dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. Zahărul are impact negativ pe glicemie/siluetă și trebuie evitat, în timp ce lactoza e mai degrabă benefică.

Tabelul nutrițional din fotografie aparține unei sticle de kefir. La prima vedere am putea crede că are zahăr(zucker) adăugat și albuș de ou(eiweiß). Când de fapt este vorba de lactoza și de proteinele prezente în mod natural în lapte!!!! Eticheta nutrițională ar trebui să fie un ajutor pentru consumatorii obișnuiți, nespecialiști în domeniul nutriției. Însă, culmea, doar un profesionist poate ști că albușul de ou este cea mai pură formă de proteină, în raport de ea se exprimă restul proteinelor. Cât despre zahăr, nici vorbă să fie adăugat, în chefir avem doar carbohidrații prezenți natural în lapte. 

De ce sunt folosiți termeni inproprii, care pot crea confuzii? Dumnezeu știe, legislația în domeniul alimentar e mai degrabă dușmănoasă decât folositoare. Așa am ajuns să ne ferim de zahărul din lapte, iar la polul opus se află industria alimentară care este capabilă să ascundă zahărul sub denumiri necunoscute și bizare(foto). Din toată această confuzie doar consumatorii ies păcăliți și zăpăciți. Nu e de mirare că ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Carnea tocată, PERICOL pentru sănătate. Mihaela Bilic: ”Ascunde ingrediente nedorite”

Mihaela Bilic a dezvăluit motivele pentru care trebuie să evităm carnea tocată și sosurile.

Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă asupra cărnii tocate, dar și asupra sosurilor, care au extrem de multe efecte negative asupra sănătății. Medicul nutriționist a făcut o  postare pe rețelele de socializare, prin care explică de ce ar trebui să le evităm pe cele două, mai ales că acum începe perioada festivalurilor, iar aceste tipuri de mâncăruri vor fi extrem de întâlnite peste tot.

„Când vine vorba de carne, alegeți varianta NEtocată. Festival la mal de mare cu muzică și mâncare. Ce variantă poți să alegi? Burgers, șaorma sau pizza, adică pâine cu carne și legume…nimic rău până aici. Și, ca o iubitoare de porc ce sunt, m-am oprit la sandvișul “pulled pork”. După capul meu asta însemna carne de porc gătită îndelungat, curățită de pe oase și apoi mărunțită. Un singur element n-am luat în calcul și el face toată diferența: sosul. Urmărind cum este pregătită carnea pentru umplutură, am fost uimită să văd că în ea se pun nu doar condimente, ci și un sos brun, cu siguranță delicios. Dacă până acum la shaorma și Burger știam să cer varianta fără sos, la porcul mărunțit nu m-am gândit că e cazul.”, a scris aceasta pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului:   eticheta  mihaela bilic  proteina  zahar 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Alexandra Duli, Andrei Ciobanu, Iancu Sterp/ captură video Voyo

Andrei Ciobanu, făcut praf de Războinici, după „demascarea” lui Zanni: „Ne-ai turnat pe toți, ai dat și în prietenul tău, Iancu”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”




pixel