Mihaela Bilic, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie”
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, vine cu o serie de sfaturi pentru masa de Crăciun.

„Strategie culinară pentru Sărbători


Mai e un pic până la Crăciun, așa că vă propun o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări culinare care pot face diferența:

Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii. 

Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. 

 Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă lebăr caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii; tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine- bastonașe de castravete ardei gras gulie ridichi sau chiar murături. Cat despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime; fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug. 

Sarmalele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase,folosiți condimente suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge. 

Despre friptură numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată. Dacă vreți să rămână prietena siluetei nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături. 

 La tochitură și cârnați secretul stă în prăjeală; preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei. Prin încălzire o mare parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat dacă a fost gătit înăbușit. 

Cozonacul și turta dulce sunt cu deserturi tradiționale de Crăciun, mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte. 

Alcoolul este și el un ingredient esențial pentru buna dispoziție, cele mai sigure variante ca aport de calorii sunt vinul, șampania și Proseco. Socotiți 80 cal pentru fiecare pahar și consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză. 


Nu nu ultimul rând acordați atenție ținutei- hainele mulate, elegante și strânse pe talie ne ajută să mâncăm mai încet și mai puțin, sunt o piedică împotriva poftei și lăcomiei. Chiar dacă ne asumăm că o să ne îngrășăm de sărbători, contează dacă sunt 2 sau 5 kg în plus”, a explicat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 22 dec 2021, 08:15

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ DA,BRAVO

Soția lui Adi Mutu avea 15 ani când acesta „a pus ochii pe ea: „Aveam 30 de ani pe vremea aia, eram și însurat”

Marian Mexicanu, captură video PRO TV

Marian Mexicanu le-a făcut avansuri unor cântărețe celebre, unele chiar măritate. Dezvăluiri bombă din viața artistului: „Doamnele, jos pălăria”