Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”
Mirela Vaida este o adevărată pasionată de bucătărie. Vedeta iubește să gătească tradițional, după exemplul pe care l-a învățat de la mama sa, iar familia sa adoră delicatesele care ies de pe mâinile celebrei prezentatoare. În acest sens, aceasta întâmpină Crăciunul cu mai multe mâncăruri tradiționale, printre care se numără, în mod evident, și sarmalele. În acest sens, am rugat-o pe Mirela Vaida să ne dezvăluie rețeta sa secretă de sarmale moldovenești, pe care o prepară de fiecare dată pentru cei dragi.
Ingrediente:
- orez
- morcov
- carne de porc tocată
- ceapă
- bulion
- varză (pentru împăturit sarmale)
- sare, piper și alte condimente, după gust
- verdeață
Mod de preparare:
„Pe mine toată lumea mă întreabă de cantități. Eu habar nu am cantitățile, la mine e vorba de instinct, eu merg pe gust și îmi dau seama dacă mai trebuie ceva. Fac sarmalele după gustul din copilărie, fiindcă cu toții cred că ne raportăm la mâncarea de la mama. Sarmalele moldovenești se fac în stilul meu, acum multă lume sigur că are alte rețete, alte gusturi. Eu fac, în general, sarmale cu carnea de porc, fiindcă au alt gust, cu ceva grăsime, pentru că e foarte bună grăsimea aia și topește toată compoziția și o face mult mai moale, pun orez, morcov ras, pe care-l dau mai întâi puțin prin ulei și-l călesc, pun ceapă, pentru că dă un gust foarte, foarte bun, oricărei compoziții care are carne tocată. Asta este valabil și la perișoare. Deci am foarte multă ceapă, pe care o călesc și în care adaug și puțin bulion. După acea, pun orezul puțin la călit, după ce l-am lăsat la umflat în apă, cu morcovul și le călesc pe toate. Pun sare, piper, boia dulce, boia iute, după care adaug carnea tocată și le las puțin în tigaie. Sigur că se mai pun condimente după gust: foi de dafin, cimbru, fiecare ce are.”, ne-a dezvăluit în exclusivitate Mirela Vaida.
Când vine vorba de fierberea sarmalele, Mirela Vaida are și aici un secret, pe care ni l-a dezvăluit în exclusivitate.
„Eu am o oală de tuci, o oală de pământ și aceea nu merge pe plita mea electrică, aceea se pune direct la cuptor. Dar eu le fierb 2-3 ore sarmalele, pe plită și, după aceea, le dau o oră la cuptor, ca să se rumenească și să se coacă. Iau foi de varză acră, nouă ne place să mâncăm foi de varză acră și știți că se pun câteva cotoare de varză pe fundul oalei, ca să nu se prindă, după care mă apuc să sucesc la sarmale. La noi în Moldova se pune și zarzavat, adică verdeață în sarmale. Eu toc foarte mărunt mărarul și pătrunjelul, pun foarte mult leuștean pentru miros, dar și pentru savoare, aromă, deci efectiv fac o compoziție bogată, chiar dacă mulți o critică. Unii pun doar carne și orez, eu așa o fac, îmi iese foarte bună și noi așa mâncăm. Eu nu le fac mici, mici, se spune „Cu cât mai mici sunt sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”, eu nu, le fac normale, ca să te saturi și să ai ce să mănânci dintr-o sărmăluță.
Le fac medii, spre mari, o jumătate de foaie de varză mare pun la o sarma și, după, printre ele pun și kaizer afumat, costiță afumată, cârnăciori afumați, pentru a da savoarea asta. Se lasă mult la fiert, eu țin minte că anul trecut mi-au fiert sarmalele șase ore. Le-am pus într-o oală mare, le-am lăsat la foc mic, din momentul în care au început să fiarbă, le-am acoperit bine, bine cu o farfurie pe care am băgat-o peste foile de sarmale, ca să preseze un pic și le-am lăsat mult la foc mic, până când ele și-au tras fiecare gustul, s-a înmuiat compoziția și foaia de varză. Le-am lăsat toată noaptea pe aragaz, după ce am stins focul, ca să stea acolo ele să se odihnească în zeama lor. Noi mâncăm condimentat, cu mămăliguță. Se mănâncă multă mămăliguță cu sarmale.”, ne-a mai dezvăluit prezentatoarea de la Acces Direct.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: craciun mirela vaida rețetă samrmale moldovenesti
Daniela Simulescu, astrolog DC...