Horoscop marți, 15 octombrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Mirela Vaida nu este doar o prezentatoare de succes, ci și o gospodină iscusită. Chiar dacă vedeta își petrece aproape fiecare zi pe platourile de filmare, aceasta își face timp întotdeauna și pentru a le pregăti celor dragi câteva delicatese moldovenești. Și, pentru că este atât de pricepută în bucătărie, am rugat-o pe Mirela Vaida să ne dezvăluie rețeta ei de cozonac moldovenesc, astfel încât să inspire cât mai multe gospodine.
Ingrediente pentru aluat:
- 2 kg de făină albă
- sare
- zahăr
- drojdie umedă sau uscată
- unt gras
- smântână grasă
- coaja unei lămâie
- 7-8 ouă
- esențe
- apă minerală
Ingrediente umplutură:
- rahat
- miez de nucă
-zahăr
- cacao
- lapte
- esențe
- ouă
Mod de preparare:
„E rețeta mamei mele. E cu foarte multe ouă. Se frământă toate ingredientele pentru aluat, pe care îl lăsăm la dospit destul de mult, cam două ore, la căldură, și apoi ne apucăm de făcut umplutura, care se face cu albușurile de la ouă, care se bat cu mixerul. Se adaugă miezul de nucă, cacao și zahăr. Se lipește pe toată foaia de aluat și se întinde foarte bine pe foaia mare de cozonac, peste ea se adaugă bucățele mici de nucă măcinată și printre ele se mai presară și câteva cubulețe mici de rahat, de toate aromele, verde, galben, roșu.
Eu îl fac cu de toate, îmi place să fie cozonacul gros, cu textură groasă, cu multă umplutură, cu mult rahat. Îmi place să fie felia galbenă, mare, mirosind a dulce, a vanilie, a scorțișoară, plus lămâia și portocala rasă prin ea... acesta e cozonacul din copilăria mea și așa vreau să-mi iasă. De cele mai multe ori, îmi iese. Peste aluat se face cruce, se spune Tatăl Nostru, cum fac gospodinele. Este un adevărat ritual.”, a declarat Mirela Vaida, în exclusivitate pentru Spectacola.
Chiar dacă face un cozonac excepțional, vedeta ne-a declarat faptul că anul acesta, de Crăciun, cel mai probabil va comanda acest desert tradițional de la altă gospodină.
„Anul acesta nu cred că mă voi încadra să le fac pe toate într-o zi, pentru că doar atunci am liber, pe 24, și de asta am zis că anul acesta voi comanda la o gospodină cozonac făcut în casă. Trebuie să recunosc, ce pot să fac, fac, nu am timp să le fac, nu le mai fac.”, ne-a mai spus celebra prezentatoare.
Când se gândește la Crăciun, Mirela Vaida se gândește, implicit, la tradiție și la familie. Vedeta nu-și petrece sărbătorile departe de casă, ci în sânul familiei sale, cu care va degusta cele mai delicioase preparate, tradiționale românești.
„În general, Crăciunul înseamnă să stăm acasă și asta vom și face, nu vom avea niciun plan de plecare, vom sta efectiv acasă. Eu deja mă gândesc să gătesc în ziua pe care o am liberă înainte de Crăciun. Vreau să fac niște sarmale în foi de varză cu cârnați și afumătură între ele, vreau să fac o salată boeuf, o friptură la cuptor. Cozonac nu știu dacă o să fac, pentru că îmi va lua ceva și nu cred că o să pot să le termin pe toate. Vreau să miroasă și la mine în casă a sărbătoare și, chiar dacă vom sta doar noi cinci acasă de Crăciun, vreau să fie unul cât se poate de românesc. Să mâncăm cu toții la masă, să gătim împreună, să facem aceste sărbători în familie.
Îmi place când miroase a mâncare în toată casa, copiii trebuie să fie prezenți la procesul acesta. Mă ajută să spăl vasele, pun înapoi vesela, le dau sarcini. Îmi place să crească cu sentimentul acesta de firesc, de lucru făcut în casă, de pregătire de sărbătoare. Ne place să facem lucrurile acestea.”, ne-a mai spus îndrăgita prezentatoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac craciun mirela vaida rețetă
Iată ce-ți rezervă astrele...
Roxana Radu, specialist în...