Miturile despre dinți de care trebuie să uiți chiar acum. Zahărul produce cariile sau dinții de lapte nu trebuie tratați
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Alin Gabor a fost invitat în emisiunea Pastila de Frumusețe, la Spectacola și DC News, unde a demontat cele mai auzite mituri, despre dinți.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, a fost invitat în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”, de la Spectacola, DC News și DC Medical, unde a combătut cele mai întâlnit cinci mituri despre dinți, pe care, cu siguranță, cu toții le-am auzit cel puțin o dată.

1. Cu cât periem dinții mai tare, cu atât se curăță mai bine

„Nu trebuie periat foarte tare, de aceea eu recomand mai mult periuța electrică. Noi, în firea umană, suntem mai neglijenți, și atunci prefer periuța electrică. Dacă efectuez cu periuța manuală un periaj corect, este super ok. Majoritatea apasă foarte tare. În schimb, periuța electrică are un senzor de presiune, ori vibrează, ori se înroșește, ori se oprește și tu știi că nu mai trebuie să apeși așa tare. Periajul agresiv pe dinți provoacă niște urme de uzură și da, distrugi dinții. Îndepărtezi petele, dar și dintele. Deci, nu recomand acest tip de periaj.

Citește și: Când începem periajul dentar la bebeluși. Dr Alin Gabor: „Cariile sunt foarte agresive, iar consecințele sunt foarte mari”

2. Zahărul este cel care duce la apariția cariilor

Poți să mănânci cât zahăr vrei, dacă tu îți speli dinții ulterior. Zahărul este materia primă a bacteriilor din gura noastră, carbohidrații, glucidele, în general, stagnează și se lipesc mult mai mult pe dinți și, automat, bacteriile mănâncă acest zahăr și secretă acizii care produc cariile și este un cerc vicios. Unde se produce acea gaură, mai vin niște bacterii și crește numărul lor și așa apare caria. Da, zahărul poate produce carii, dar dacă ai un periaj corect nu ar trebui să fie probleme. Eu mănânc foarte multe dulciuri, dar am grijă să periez dinții.

3. Dacă nu doare, nu mergem la medic

Ăsta este un motto la noi.  E tristă ideea asta, ar trebui să mergem mai des, să facem un consult și o igienizare, pentru că majoritatea problemelor le puteam prelua din timp cu niște costuri minime. Dacă dai 300-400 de lei pe o igienizare și un consult de rutină, oricum acești bani vor fi irosiți pe lucruri precum saloane, țigări, pe haine, este o sumă foarte mică, comparativ cu sumele pe care le putem da, de ordinul miilor de euro. Plus că, dacă problemele sunt preluate din timp, nu doare. Infecția doare. 

Te-ar putea interesa și: Pasta de dinți care distruge smalțul. Dr. Alin Gabor: „Grijă mare. Este ca și cum ai freca cu nisip pe dinți”

4. Ața dentară este folosită doar când simțim că a rămas ceva în dinți

Când simțim, este prea mult adunat acolo. Constant când mâncăm, intră undeva. Acumulându-se strat cu strat, în zona respectivă, se adună într-o zonă pe care nu putem să o igienizăm corect, dacă nu folosim ața dentară. Periuța nu intră, iar apa de gură trece peste, nu scoate de acolo. Ața dentară este sfântă și ar trebui să  o folosim zilnic, mai ales seara. Pe parcursul zile mâncăm, dimineața gura este practic curată, dar seara deja s-a acumulat, de pe parcursul zilei.

5. Dinții de lapte nu trebuie tratați

Trebuie tratați. Eu nu sunt specialist pe partea de copii, dar am o diplomă de medic și pot să văd copiii, să-mi dau seama de anumite probleme. Recomand părinților să meargă la medicul lor la un consult de rutină, să vadă bebelușul și fiecare medic ar trebui să-și dea seama și să îndrume mai departe către un specialist. Trebuie tratați obligatoriu și bebelușii.”, a declarat Dr. Alin Gabor, în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe. 

Citește și: Alimentul care îți pătează foarte tare dinții. Dr. Alin Gabor: „Are un colorant consistent. Niște pete mult mai greu de scos”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alin gabor  dinti  mituri  probleme  sănătate  stomatolog  tratament 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




pixel