Moartea părinților, efect sfâșietor. Este cea mai dramatică descoperire
Moartea părinților are efecte sfâșietoare asupra psihicului. 

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la creșterea riscului de apariție a unor probleme pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Moartea unui părinte poate reînvia răni sau resentimente din trecut sau poate altera relațiile și dinamica familiei.

Șocul, amorțeala, negarea, furia, tristețea și disperarea sunt sentimentele prin care trec majoritatea oamenilor după pierderea unei persoane dragi. Aceste emoții pot persista în grade diferite timp de mai multe luni după aceea.

Cei mai mulți oameni experimentează aceste sentimente în etape care nu apar într-o anumită ordine, dar care scad în intensitate în timp. Ceața mea personală nu a părut să se ridice timp de mai mult de șase luni. Indiferent de cât timp durează, mulți oameni din jurul dumneavoastră s-ar putea să devină nerăbdători să vă simțiți mai bine mai repede decât dumneavoastră.

Cu toate acestea, unii oameni continuă să trăiască emoții intense ani de zile după pierdere, iar această suferință susținută poate avea efecte cognitive, sociale, culturale și spirituale, notează Psychology Today. 

 

Legătura dintre doliu, dependență și boli mintale

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la riscuri sporite de probleme emoționale și de sănătate mintală pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Acest lucru este valabil mai ales dacă o persoană nu primește un sprijin amplu în timpul doliului și, dacă este tânără atunci când moare un părinte, nu are un părinte stabil și care să îi ofere protecție.

Pierderea unui părinte în copilărie crește semnificativ riscul de a dezvolta probleme de sănătate mintală, iar aproximativ 1 din 20 de copii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri au suferit pierderea unuia sau a ambilor părinți.

Un alt factor care influențează dezvoltarea problemelor de sănătate mintală este percepția persoanei cu privire la gradul de apropiere față de persoana decedată și cât de mult îi schimbă viața pierderea. Acest lucru nu înseamnă că oamenii nu experimentează sentimente de durere dacă pierd un părinte de care nu se simțeau apropiați, cu care nu se înțelegeau sau pe care nu îl cunoșteau bine - această pierdere poate fi totuși resimțită destul de profund.

Citește continuarea pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Spectacola | Dată: 26 Martie 2023, 16:00

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Stephan Pelger, foto Instagram

Ioana Mandache, despre Stephan Pelger: Era foarte trist. Confirmase că vine și la petrecerea Viva, dar nu a mai ajuns

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ theXclusive

Copiii adoptivi ai Luminiței Anghel s-au reîntâlnit. Reacția artistei după ce David Pușcaș a revăzut-o pe Măriuca