Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Creierul tău are nevoie de câteva minute pentru a se trezi, potrivit Healthline. Cu toate acestea, dacă te simți obosit după ce te trezești în mod regulat, atunci ar putea fi un semn că se întâmplă ceva cu organismul tău.
Dieta ta joacă un rol important în modul în care dormi și te poate împiedica să te simți odihnit dimineața. Cofeina este un stimulent, așa că, dacă consumați prea multă aproape de ora de culcare, s-ar putea să vă fie greu să adormiți sau să rămâneți adormit.
Alcoolul este un alt vinovat atunci când vine vorba de distrugerea unui somn bun. Deși este un sedativ, acesta te poate face să te trezești mai des pe parcursul nopții, ceea ce te împiedică să obții un somn profund, potrivit Cleveland Clinic. Acest tip de perturbare a somnului poate duce la senzația de oboseală dimineața.
Mediul în care dormiți este esențial
Un mediu nepotrivit poate face ravagii asupra modului în care dormi. Dacă te trezești obosit și înțepenit sau dacă te dor unele părți ale corpului, s-ar putea să fie nevoie să-ți reevaluezi patul. Și anume, salteaua ta. Salteaua ar trebui să îți susțină coloana vertebrală, iar una prea moale poate duce la dureri de spate și de gât.
Potrivit Self, capul tău ar trebui să fie egal cu trunchiul atunci când dormi. O saltea prea tare poate duce la dureri la nivelul umerilor, genunchilor și al spatelui. Dacă perna este prea înaltă sau prea plată, aceasta ar putea să vă țină gâtul și capul nealiniate, ceea ce poate duce la un somn neodihnitor, potrivit The Sleep Doctor. Dacă dormitorul tău este prea călduros sau prea răcoros, probabil că nu vei dormi bine. Ambele te fac să te răsucești și să te întorci, ceea ce îți întrerupe somnul. Studiile arată că temperaturile mai răcoroase contribuie la un somn mai bun, potrivit Healthline.
Cea mai bună oră pentru a merge la culcare, potrivit științei. De ce este bine să adormi devreme
Desigur, ceea ce se califică drept "devreme" variază în funcție de vârstă. Copiii au nevoie de mult mai mult somn decât adulții, așa că, în general, vor trebui să se culce mai devreme. Dr. Brandon Peters sugerează ca copiii de vârstă școlară să se culce între orele 20:00 și 21:00, adolescenții să se culce între 21:00 și 22:00, iar adulții să se culce între 22:00 și 23:00. Acestea fiind spuse, a avea o anumită oră de culcare este mult mai puțin importantă decât pur și simplu a avea o cantitate bună de somn pentru început. Dacă programul dvs. nu vă permite să vă culcați mai devreme, atunci asigurați-vă că dormiți suficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: dimineata odihna sănătate somn