Oana Zăvoranu și-a deschis o nouă afacere. Cât costă un parfum vândut de vedetă: „Am trecut prin toate etapele vieții și am reușit”
De ani de zile, știința încearcă să clarifice mecanismele comportamentale care ne determină să alegem alimente nesănătoase în detrimentul unei diete echilibrate. Desigur, există factori socioeconomici care influențează nivelurile de obezitate și supraponderabilitate, așa cum subliniază rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), însă există și mecanisme cerebrale care joacă un rol important, potrivit unui studiu recent.
Caloriile și zahărul atrag atenția în momentele de foame și anxietate.
Așa cum se spune în mod colocvial, creierul ne „păcălește” să ne îndreptăm către zahăr, ceea ce ne oferă o senzație plăcută, dar de scurtă durată, urmată de oboseală, nu de energie. Un proces similar are loc și în cazul caloriilor: alimentele ultra procesate, fast-food-ul... Suntem atrași de texturi, arome puternice, culori și mirosuri – un întreg arsenal emoțional care provoacă o sațietate instantanee.
Noutatea acestui studiu constă în faptul că identifică dopamina, un neurotransmițător, drept factor esențial în luarea deciziilor alimentare incorecte. Acțiunea dopaminei a fost studiată pe grupuri de pacienți obezi și pe persoane supuse unor intervenții chirurgicale bariatrice, un set de tehnici care modifică anatomia gastrointestinală pentru a reduce consumul și absorbția alimentelor.
Din punct de vedere comportamental, factorii cheie de luat în considerare sunt două procese în care creierul este implicat: motivația și întărirea. Motivația declanșează acțiuni ca răspuns la stimuli senzoriali specifici pentru a satisface diverse nevoi, cum ar fi alimentația sau hidratarea.
Un studiu recent al Consiliului Superior de Cercetări Științifice (CSIC) a arătat că dopamina activează separat motivația și întărirea, procese fundamentale pentru supraviețuire.
Descoperirea provine dintr-un experiment în care participanții au consumat iaurturi, unele cu maltodextrină – un carbohidrat care adaugă calorii – și altele fără. Le-au consumat alternativ, iar echipa științifică a fost surprinsă să constate că efectele acestei substanțe au fost similare atât la persoanele obeze, cât și la cele normale.
Conform acestui grup de cercetători, experimentul sugerează că este posibilă inversarea comportamentului alimentar nesănătos. Mai exact, ei propun că modificările cerebrale asociate obezității pot fi reversibile prin chirurgia bariatrică, având însă un impact mai mare asupra cantității de alimente consumate decât asupra tipului de alimente alese, scrie 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Trei zodii sunt favorizate să...
Analiza comportamentului...
Unul dintre pilonii...
Fructul de sezon, disponibil...
Uneori luăm decizii legate de...