Top 4 zodii care se vor bucura de noroc financiar la final de an. Mihai Voropchievici: „Sfârșitul lui 2024 le rezervă șanse mari de câștig”
Vânătăile se pot întâmpla cu ușurință oricui, la orice vârstă, dar persoanele de sex feminin la naștere prezintă, în general, un risc mai mare. "Bărbații au în mod obișnuit pielea mai groasă și corpul lor produce mai mult colagen, ceea ce face ca vasele de sânge să fie mai puternice și mai puțin predispuse la deteriorare", a declarat Janice Johnston, MD, cofondator și director medical al planului de asistență medicală din SUA Redirect Health.
Persoanele în vârstă sunt mult mai predispuse la vânătăi cu ușurință, de asemenea, deoarece pielea devine mai subțire și vasele de sânge devin mai slabe pe măsură ce îmbătrânim.
"Deși cele mai multe vânătăi sunt inofensive și dispar fără tratament, vânătăile ușoare pot fi uneori un semn al unei probleme mai grave", spune Spencer Kroll, MD, specialist în medicină internă certificat de către consiliul de administrație din New Jersey, pentru LIVESTRONG.com.
De la administrarea anumitor medicamente până la o tulburare de coagulare a sângelui subiacentă, aflarea exactă a motivului pentru care vă faceți vânătăi atât de ușor vă poate ajuta să puneți la punct un plan de tratament de succes.
1. Îmbătrânirea pielii
"Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta devine mai subțire și începi să pierzi o parte din grăsimea de pe corp care altfel ar acționa ca protecție împotriva rănilor", spune Dr. Johnston. "Ambele condiții te fac mai susceptibil de a dezvolta vânătăi".
În plus, vasele tale de sânge devin mai fragile, astfel încât chiar și cea mai mică lovitură poate lăsa un semn.
2. Daunele provocate de soare
După mulți ani de expunere la soare, pielea deteriorată de soare poate deveni mai subțire și pereții vaselor de sânge mai slabi, ceea ce duce la vânătăi mai frecvente, spune Dr. Johnston.
Dermatologii numesc aceste vânătăi "purpură actinică" sau "purpură senilă". Ele apar ca niște pete roșu închis pe spatele mâinilor și antebrațelor și durează mai mult să se vindece decât vânătaia obișnuită - de obicei, câteva săptămâni. Administrarea anumitor medicamente și consumul de alcool pot favoriza, de asemenea, formarea acestui tip de vânătăi.
3. Deficiențe nutriționale
"A avea o deficiență de vitamine poate împiedica capacitatea organismului tău de a crea cheaguri de sânge, ceea ce poate duce la vânătăi mai mari ", spune Dr. Johnston. În mod specific, deficiențele în vitaminele K și C pot provoca vânătăi mai severe și uneori inexplicabile.
Aceste forme de deficiențe de vitamine sunt destul de rare - majoritatea oamenilor obțin suficient din ambele prin alimentele pe care le consumă, dar persoanele cu afecțiuni medicale care se joacă cu modul în care organismul absoarbe nutrienții (gândiți-vă: boala celiacă, colita ulcerativă) pot avea mai multe dificultăți în a obține suficient doar din alimentație.
4. Tulburări autoimune
Procesul de boală inflamatorie (artrită reumatoidă, lupus și altele asemenea) poate duce la un număr scăzut de trombocite și poate afecta modul în care sângele se coagulează în urma unei leziuni.
"Atunci când propriul sistem imunitar atacă celulele sanguine sau vasele de sânge propriu-zise, crește riscul de vânătăi", spune Dr. Kappel, potrivit livestrong.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: sănătate vanatai
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Anca Hâncu, doctor în...