Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Ne aflăm încă în sezonul murăturilor, când foarte multe gospodine continuă să-și pregătească cămara pentru iarnă. Și avem toate motivele pentru care să facem asta, spune Mihaela Bilic, care îndeamnă oamenii că consume cât mai multe murături. Acestea au nenumărate beneficii pentru sănătate, fie că ne referim la gogoșari, castraveți murați sau la conopidă, iar medicul nutriționist explică procesul prin care este posibilă crearea lor.
„E timpul să puneți murături!
Dacă tot a venit anotimpul rece, haideți să vorbim despre murături- o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Murăturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic- completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde de imunitatea.
Un pic de biochimie: lacto-fermentația este o metodă de conservare în care alimentele se lasă la macerat cu sare într-o incintă închisă, fără aer. În prezența bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta și se vor elibera gaz, enzime și acid lactic. Acesta din urmă acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.
Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene și va produce fermenți lactici, adică bacterii benefice cu efect probiotic. Când concentrația de acid lactic atinge un anumit nivel, preparatul se echilibrează și fermentația se oprește de la sine după 2-3 săptămâni. Această metodă de conservare a alimentelor stă la baza obținerii de murături, produse lactate fermentate și brânzeturi.”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Procesul prin care legumele proaspete se transformă în murături este unul dintre singurele modalități de conservare care permite acestora să-și păstreze vitaminele și nutrienții intacți, dezvăluie Mihaela Bilic. Mai mult, varza murată, spre exemplu, are chiar și mai multe avantaje decât variata sa proaspătă, un motiv în plus pentru care să o integrăm frecvent în mesele noastre. Partea cea mai bună dintre toate este că nu trebuie să ne rezumăm la gogonelele și castraveții tradiționali, întrucât orice fruct sau legumă poate fi pusă la murat, după preferințele personale, mai spune Mihaela Bilic.
„Ce avantaje au produsele fermentate?
Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) riscă să modifice calitățile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat- o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.
Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme/ gram de legume fermentate.”, mai spune Mihaela Bilic.
Deși pare un procedeu complicat, Mihaela Bilic îndeamnă toate gospodinele să-și pună propriile borcane cu murături, întrucât nu ai nevoie decât de câteva ingrediente de bază, dar nici de foarte mult efort în bucătărie. În final, beneficiile, dar și gustul lor vor merita fiecare minut în plus, întrucât ele fac ca fiecare masă să fie mai completă și mai gustoasă, mai ales în timpul sezonului rece, când merg de minune cu extrem de multe preparate specifice perioadei.
„Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.
Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vit. C, de consumat regulat. Cu murături sănătatea are gust și e accesibilă oricui- aveți nevoie de legume, un borcan, apă și sare. Spor la treabă!”, a încheiat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii mihaela bilic murături sănătate
Mi-Th Influencer, emisiunea...
Anca Hâncu, doctor în...