Gina Matache, despre posibilitatea de a-și reface viața. Își dorește sau nu un partener mai tânăr decât ea?
Uneori, poate fi destul de dificil să adormi și oricât de obosit ai fi, stai ore în șir în pat, fără să închizi însă un ochi. Dacă și ție ți s-a întâmplat cel puțin o dată acest lucru, înseamnă că nu respecți una dintre regulile de mai jos și că trebuie imediat să schimbi unul dintre aceste obiceiuri. Astfel, Dr. Marius Sava a fost cel care a dezvăluit ce nu faci bine și care este motivul pentru care creierul tău refuză să doarmă.
„Pentru somn avem niște reguli simple. Trebuie să ai temperatura scăzută între 18 și 22 de grade, pentru că corpul nostru încearcă să se răcească, iar dacă este foarte cald, el o să încerce să se lupte, de fapt, cu căldura. Asta este o mare problemă.
Să nu fie foarte mult zgomot, lumina pe care o folosim înainte de somn să nu fie lumină albastră, să fie galbenă, aia de citit. Dacă nu reușești să adormi în jumătate de oră, nu mai sta în pat. Știi de ce? Creierul asociază statul în pat cu acea chinuială de a adormi și o să aibă impresia că în pat tu te chinui să adormi. Ridică-te, așează-te pe un scaun și citește ceva.”, a declarat Dr. Marius Sava la Digi FM.
Citește și: Boala la care te supui, dacă bei cafeaua pe stomacul gol. Dr. Marius Sava, avertisment: „Nu se recomandă”
Pe lângă sfaturile de mai sus, există și două lucruri cărora trebuie să le acorzi o atenție extrem de mare, dacă vrei să ai parte de niște nopți odihnitoare. Este vorba, mai exact, despre salteaua patului și despre pernă, care trebuie să îndeplinească niște criterii clare.
„Cele două lucruri extrem de importante din dormitorul unei persoane. Prima - salteaua, trebuie să fie confortabilă, nu foarte moale, pentru că o să te doară spatele. Perna trebuie să-ți confere un suport pentru cap, care să fie la nivelul coloanei vertebrale. Cea mai bună poziție de somn este pe spate, cu mâna dreaptă pe piept, cea stângă pe abdomen și te concentrezi asupra respirației.”, a continuat el.
Citește și: Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătate. Dr. Marius Sava, semnal de alarmă: „Face rău pe toate planurile”
Totodată, specialistul a explicat și care este motivul pentru care nu ar trebui niciodată să dormi cu fața în sus, în cazul în care știi că sforăi. Chiar dacă pare un lucru banal, se poate ajunge la o tragedie.
„Dacă ai sforăit, nu este bine să dormi pe spate, pentru că în acel moment structura gâtului se duce peste gaura pe care trece aerul, abdomenul vine și el cu presiune peste torace și din când în când ți se oprește respirația, se numește apnee în somn și când se petrece apneea în somn, consecințele sunt dezastruoase. Cea mai majoră problemă este moartea subită în somn, creierul nu se mai trezește.”, a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...