„Nu mă pot opri din mâncat”. Gori Grămescu, pericolul înfometării după excesele alimentare: „Să fim serioși, nu tânjește nimeni după broccoli”
Data actualizării:
Data publicării:
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a fost invitata Georgianei Ioniță Toader, în emisiunea Pastila de Frumusețe, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical. Celebrul nutriționist a explicat cum poate fi rezolvată problema mâncatului excesiv, urmată de perioade de înfometare, din vinovăție. 

„Nu mă pot opri din mâncat”. Gori Grămescu, greșeala majoră pe care o facem, din vinovăție: „Nu ne petrecem timp jelindu-ne după toate deciziile proaste din viața noastră, cum le petrecem după fiecare prăjitură”


„Vorbim despre o relație toxică cu mâncarea atunci când auzim „acel nu pot să mă opresc din mâncat, nu pot să mă mai opresc din mânca dulciuri”. Are asta o legătură emoțională? ”, a întrebat Georgiana Ioniță Toader, gazda emisiunii. 


„Eu personal am teorie vizavi de faptul că ori de câte ori vedem comportamente de genul „nu mă pot opri din mâncat”, determinarea alimentară este foarte puternică și anume: de obicei aceste comportamente apar la femei sau bărbați care funcționează într-o paradigmă binge restrict, se numește the binge restriction, adică mănâncă,  se întâmplă un eveniment declanșator, se întâmplă ceva nasol și te refugiezi în mâncare, că atât știi tu să-ți proceseze emoțiile. Așa știi tu să proceseze emoțiile. 


Nota bene, de exemplu, la mine în familie teoria generală era că dacă o problemă nu poate fi rezolvată cu un castron de cartofi prăjiți cu ouă prăjite și telemea pe deasupra, nu are rezolvare. Deci asta era asta era modalitatea noastră de a de-a face față vieții, în familie. 

Și există acest moment în care ok, mănânci, după care încep anxietățile, aoleu mă îngraș, Aoleu, nu trebuia să mănânc. Și gândim în termen de matematică: am mâncat 7000 de calorii dacă stau nemâncată 3 zile, nu mă îngraș. Ori metabolismul nostru corpul nostru face orice, numai matematică nu. Adică gândirea asta calorie pe calorie, așa, într-un sens abstract nu are o aplicabilitate reală în funcționarea corpului. Corpul uman este eminamente ciclic. 

Corpul femeii este ciclic la pătrat  sau la puterea a 10-a pentru că noi avem tot jocul hormonal care schimbă destul de serios ecuația metabolică. Și atunci, ceea ce se întâmplă este că în momentul în care mănânc, mie îmi crește rezistența la insulină, îmi crește inflamația în corp, că  să fim serioși, nu mănâncă nimeni broccoli cu somon: 

„Doamne, ce mânca un spanac” -  Nu mâncăm alimente sănătoase, mâncăm chestii foarte dense caloric care ne dau un șhot de dopamină peste frunte, așa,  să ne scoată din starea rea în care suntem și suntem pe un vârf de proces inflamator.

După care ne apucă anxietățile și zicem „vai, vai vai, mă îngraș”. Facem deficit caloric sălbatic, creștem cortizolul, ne înfometăm, crește foarte mult senzația de foame. Nu este vorba de nu știu ce dezechilibru metafizic. 

Nu ni se întâmplă neapărat niște lucruri tragice din punct de vedere existențial. Ne e foame. În loc să revenim la bază.  Nu știu de ce ne ancorăm atât de tare în prăjiturile astea, că nu ne petrecem timp jelindu-ne după toate deciziile proaste din viața noastră, cum le petrecem după fiecare prăjitură. Și în loc să revenim la mânca normal. La mâncat proteine, l-a mâncat legume, la a mânca mese consistente care ne țin de foame și ne ajută să digerăm corect, să ne reechilibrăm glicemia, să ne reechilibrăm concentrația de grăsimi de care circulă prin sânge, să folosim proteinele ca să curbăm senzația de foame, noi facem foame până nu mai putem și după aia ne minunăm că ne vine iarăși să mâncăm mult și prost și, evident, prost, că  nu tânjește nimeni după broccoli. Și uite așa ajungem într-un cerc în care, din păcate, lăsând glumele și cioacele la o parte, oamenii și în special femeile care funcționează în cercul acesta, trăiesc un consum de energie fantastic, pentru că au senzația că le scapă propriu corp de sub control, au senzația că nu se pot stăpâni, îți și creează o stare de neputință, pentru că efectiv te simți neputincios în fața acestui cerc vicios din care nu știi cum să ei. 

Și ca o paranteză, eu am făcut un meniu pentru controlul poftei de dulce, exact așa se numește pentru persoanele care exact funcționează în cercul ăsta și care este un meniu cu foarte multe fructe, foarte multe legume, foarte multe cereale, mult mai multe decât am mânca în mod normal. Și aceleași persoane care vin și îmi spun mănânc compulsiv, nu mă pot opri din mâncat 1,5 săptămână mai târziu îmi spun „băi, nu mai am poftă de dulce, dar deloc”. Da, de ce se stabilizează corpul? Ai consum mare de fructe și legume, adică fibre alimentare, carbohidrați cu absorbție lentă. Ai calorii îndestulătoare,  este un calcul metabolic acolo adaptat pentru fiecare persoană în parte. Ai proteine, ai mese la intervale constante, ai apă și mers pe jos, toate ingredientele care te ajută să îți echilibrezi corpul.


Nu este ceva care să nu fie cunoscut, nu este ceva care să nu fie demonstrat științific. Să știe această rețetă nutrițională. Se intuiește și se verifică periodic. Cred că din anii 50, din anii 50 au început să se uite la nutriție din perspectiva asta. Câte fibre, cât de des mâncăm, cum anume adaptăm, cum periodizăm mesele ș.a.m.d. Deci nu este ceva ieșit din comun, dar oamenii tot caută scurtături”, a explicat Cori Grămescu în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului:   cori gramescu  dietă  mancat 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel