O femeie retrăia simptomele de cancer ale mătușii sale, deși nu era bolnavă. Anca Maftei: „Am întrebat-o cine a plecat foarte repede și a început să plângă”
Anca Maftei, Psihoterapeut, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță, la Spectacola și DC News.

Multe lucruri se transmit în familie, din generație în generație, cum ar fi averea, tradițiile, culoarea părului și rețetele secrete de familie. Alte lucruri se transmit și ele - cum ar fi afecțiunile genetice și, în unele cazuri, traumele pot fi și ele moștenite.

Trauma generațională (cunoscută și sub numele de traumă intergenerațională sau traumă transgenerațională) este un domeniu de studiu de care cercetătorii au devenit tot mai interesați, mai ales în ceea ce privește impactul acesteia și modul în care se prezintă la persoanele care o trăiesc.

Acest lucru se datorează în parte unui domeniu de studiu emergent cunoscut sub numele de epigenetică. Un studiu a definit epigenetica ca fiind "un set de modificări potențial ereditare ale genomului care pot fi induse de evenimente de mediu ".

Cercetătorii consideră că trauma transgenerațională poate fi indusă prin expunere in-utero (de exemplu, un făt fiind expus la substanțe chimice implicate în stresul matern care au impact asupra dezvoltării viitoare) sau prin schimbări epigenetice. Acestea din urmă sunt modificările ADN-ului unui individ datorate unei experiențe traumatice care, teoretic, pot fi transmise din generație în generație, potrivit Health. Invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, Anca Maftei a oferit un exemplu de traumă transgenerațională, din practica ei. O pacientă retrăia simptomele de cancer ale mătușii sale, din loialitate pentru aceasta. 

 


„Îmi vine în minte un caz. O mătușă a avut un cancer foarte, foarte invaziv și dureros. Nepoata avea aceleași simptome, fără ca niciunul dintre medici să găsească cauza, moment în care am lucrat cu ea, într-o ședință de grup. În mai puțin de un minut s-a revelat această informație și am întrebat-o cine a plecat foarte repede și a început să plângă. Clienta mea și-a dat seama că este vorba despre mătușa. Mi-a povestit că a judecat-o foarte puternic pe dna. pentru că ea la vremea aceea, era foarte tânără și părea că mătușa o părăsește prin boala ei și atunci a rupt orice contact cu ea. Dar iată, noi, la nivel conștient, rupem orice contact, iar la nivel inconștient, de fapt, sufletul zice uite, dragă mătușă, sunt exact ca tine. Și eu am aceleași manifestări ca tu să nu fii singură în ceea ce trăiești. 

Deci este fabulos ceea ce se petrece dincolo de simptomatologie, sunt atât de frumos reliefate și subliniate într-un cod pe care e bine să știi să-l interpretezi la un moment dat. Dar ce este relevant pentru un om care se apropie de acest subiect  cu pași aș prudenți, este să știe că tot ceea ce se întâmplă în interior este doar dragoste, o dragoste profundă și este o dragoste, cum să spun, în întuneric. În momentul în care aducem cât mai multă dragoste în lumină și începem să devenim din ce în ce mai buni, mai calzi, mai îngăduitori, mai plini de compasiune față de noi și față de tot ceea ce a fost înaintea noastră, atunci începem încet-încet să eliberăm aceste simptome care nu sunt altceva decât dragostea profundă față de ce a fost înaintea noastră”, a explicat Anca Maftei în emisiunea Pastila de frumusețe de la Spectacola și DC News. 

Relațiile dificile: „Sunt niște fire nevăzute între toți membrii unui sistem”

Mai mult, psihoterapeutul spune că nu contează cât de frumoasă sau cât de dificilă este relația pe care o avem cu anumiți membri ai familiei și că, din contră, uneori, acele relații dificile sunt exact cele care ne fac să avem acea loialitate inconștientă, prin care ducem mai departe traumele acestor rude. 

 

„Asta nu înseamnă că dragostea a dispărut, din contră, cu cât nu apare la vedere, cu atât inconștient suntem mai legați. Sunt niște fire nevăzute între toți membrii unui sistem. Sunt niște fire indisolubile, eterne, care îi leagă pe toți membrii unei familii extraordinar de puternic. Chiar dacă nu-i cunoaștem și ce să zic, pe majoritatea nu-i vom cunoaște pentru că în spatele nostru sunt mi și mii de oameni care au adus experiența lor, bagajul lor în viața noastră.  Astăzi noi suntem un vis împlinit al tuturor celor de dinaintea noastră și conținem în sistemul nostru intern toată informația de până acum”, a mai explicat Anca Maftei. 

Data: 16 apr 2023, 22:12
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: anca maftei  cancer  simptome  transgenerationala  trauma 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...