O femeie retrăia simptomele de cancer ale mătușii sale, deși nu era bolnavă. Anca Maftei: „Am întrebat-o cine a plecat foarte repede și a început să plângă”
Data actualizării:
Data publicării:
Anca Maftei, Psihoterapeut, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță, la Spectacola și DC News.

Multe lucruri se transmit în familie, din generație în generație, cum ar fi averea, tradițiile, culoarea părului și rețetele secrete de familie. Alte lucruri se transmit și ele - cum ar fi afecțiunile genetice și, în unele cazuri, traumele pot fi și ele moștenite.

Trauma generațională (cunoscută și sub numele de traumă intergenerațională sau traumă transgenerațională) este un domeniu de studiu de care cercetătorii au devenit tot mai interesați, mai ales în ceea ce privește impactul acesteia și modul în care se prezintă la persoanele care o trăiesc.

Acest lucru se datorează în parte unui domeniu de studiu emergent cunoscut sub numele de epigenetică. Un studiu a definit epigenetica ca fiind "un set de modificări potențial ereditare ale genomului care pot fi induse de evenimente de mediu ".

Cercetătorii consideră că trauma transgenerațională poate fi indusă prin expunere in-utero (de exemplu, un făt fiind expus la substanțe chimice implicate în stresul matern care au impact asupra dezvoltării viitoare) sau prin schimbări epigenetice. Acestea din urmă sunt modificările ADN-ului unui individ datorate unei experiențe traumatice care, teoretic, pot fi transmise din generație în generație, potrivit Health. 



Invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, Anca Maftei a oferit un exemplu de traumă transgenerațională, din practica ei. O pacientă retrăia simptomele de cancer ale mătușii sale, din loialitate pentru aceasta. 

 


„Îmi vine în minte un caz. O mătușă a avut un cancer foarte, foarte invaziv și dureros. Nepoata avea aceleași simptome, fără ca niciunul dintre medici să găsească cauza, moment în care am lucrat cu ea, într-o ședință de grup. În mai puțin de un minut s-a revelat această informație și am întrebat-o cine a plecat foarte repede și a început să plângă. Clienta mea și-a dat seama că este vorba despre mătușa. Mi-a povestit că a judecat-o foarte puternic pe dna. pentru că ea la vremea aceea, era foarte tânără și părea că mătușa o părăsește prin boala ei și atunci a rupt orice contact cu ea. Dar iată, noi, la nivel conștient, rupem orice contact, iar la nivel inconștient, de fapt, sufletul zice uite, dragă mătușă, sunt exact ca tine. Și eu am aceleași manifestări ca tu să nu fii singură în ceea ce trăiești. 

Deci este fabulos ceea ce se petrece dincolo de simptomatologie, sunt atât de frumos reliefate și subliniate într-un cod pe care e bine să știi să-l interpretezi la un moment dat. Dar ce este relevant pentru un om care se apropie de acest subiect  cu pași aș prudenți, este să știe că tot ceea ce se întâmplă în interior este doar dragoste, o dragoste profundă și este o dragoste, cum să spun, în întuneric. În momentul în care aducem cât mai multă dragoste în lumină și începem să devenim din ce în ce mai buni, mai calzi, mai îngăduitori, mai plini de compasiune față de noi și față de tot ceea ce a fost înaintea noastră, atunci începem încet-încet să eliberăm aceste simptome care nu sunt altceva decât dragostea profundă față de ce a fost înaintea noastră”, a explicat Anca Maftei în emisiunea Pastila de frumusețe de la Spectacola și DC News. 

Relațiile dificile: „Sunt niște fire nevăzute între toți membrii unui sistem”

Mai mult, psihoterapeutul spune că nu contează cât de frumoasă sau cât de dificilă este relația pe care o avem cu anumiți membri ai familiei și că, din contră, uneori, acele relații dificile sunt exact cele care ne fac să avem acea loialitate inconștientă, prin care ducem mai departe traumele acestor rude. 

 

„Asta nu înseamnă că dragostea a dispărut, din contră, cu cât nu apare la vedere, cu atât inconștient suntem mai legați. Sunt niște fire nevăzute între toți membrii unui sistem. Sunt niște fire indisolubile, eterne, care îi leagă pe toți membrii unei familii extraordinar de puternic. Chiar dacă nu-i cunoaștem și ce să zic, pe majoritatea nu-i vom cunoaște pentru că în spatele nostru sunt mi și mii de oameni care au adus experiența lor, bagajul lor în viața noastră.  Astăzi noi suntem un vis împlinit al tuturor celor de dinaintea noastră și conținem în sistemul nostru intern toată informația de până acum”, a mai explicat Anca Maftei. 


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: anca maftei  cancer  simptome  transgenerationala  trauma 


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”



Adevărul despre banane. Ce efect au asupra rinichilor

O alimentație echilibrată este baza unei vieți...

pixel