Babasha tună și fulgeră, după imaginile indecente cu el care au apărut pe internet. Artistul o amenință pe tânăra care a făcut videoclipul public: „Să te pregăteşti de ce este mai rău”
Ceea ce mâncăm ar putea afecta și biomarkerii îmbătrânirii din corpul nostru. Astfel, un nou studiu a dorit să compare modul în care dietele omnivore și vegetariene (care, printre altele, afectează riscul apariției unor boli precum boli cardiovasculare sau neurodegenerative) afectează acești parametri și a descoperit că o dietă vegană, chiar și pe termen scurt, poate reduce semnificativ markerii vârstei biologice.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu dovezile anterioare care au descoperit că dietele bazate pe alimente de origine vegetală pot oferi beneficii împotriva efectelor îmbătrânirii. Concret, conform explicațiilor din publicația specializată BMC Medicine și documentarul Netflix „You Are What You Eat: A Twin Experiment”, pentru acest studiu autorii au recrutat 21 de perechi de gemeni identici (preponderent femei, în proporție de 77%, cu o vârstă medie de 40 de ani și un IMC mediu de 26). Unui membru din fiecare pereche i s-a alocat un plan de dietă vegană sănătoasă sau un plan de dietă omnivoră sănătoasă pe o perioadă de doar opt săptămâni. Ulterior, s-au realizat interviuri cu dieteticieni și au fost măsurați anumiți biomarkeri ai îmbătrânirii, cum ar fi metilarea ADN-ului (o formă de deteriorare a genelor asociată în mod normal cu vârsta) în sânge sau vârsta epigenetică (în exprimarea sau traducerea genelor).
În plus, au fost luate în considerare diverse variabile care ar putea influența rezultatele, cum ar fi variațiile genetice, de vârstă și de gen. Astfel, s-a reușit obținerea unei imagini mai clare asupra efectelor pe care le are dieta asupra modificărilor metilării ADN-ului.
Studiul a constatat că participanții care au urmat dieta vegană au prezentat o scădere a „vârstei biologice” a cinci sisteme de organe, inclusiv sistemul circulator, endocrin, hepatic, inflamator și metabolic. Cercetătorii au găsit, de asemenea, schimbări favorabile în alți markeri, precum o scădere a nivelurilor de proteine C-reactive (ceea ce poate indica o inflamare sistemică mai mică).
Trebuie remarcat faptul că dieta omnivoră a demonstrat și unele beneficii importante. Concret, autorii subliniază că aceste persoane au arătat o creștere a nivelurilor de triptofan: un aminoacid prezent în proteinele animale care poate crește producția de serotonină și, în consecință, poate influența reglarea stării de spirit.
Conform acestor cercetători, un aspect interesant este că în alte studii care au utilizat ceasuri epigenetice pentru a evalua vârsta biologică a persoanelor, schimbările cele mai notabile au avut loc de obicei după trei până la șase luni. Prin urmare, prezența îmbunătățirilor după opt săptămâni pare să indice că efectele benefice ale unei diete vegane apar foarte devreme.
Cu toate acestea, aceste rezultate trebuie interpretate cu prudență, în principal din cauza dimensiunii reduse a eșantionului și a perioadei scurte a studiului. Totuși, ele sugerează clar un efect benefic al dietelor vegane asupra proceselor de îmbătrânire ale organismului. De fapt, efectele pozitive ale dietelor bazate pe plante au fost observate de multe ori, având o serie de caracteristici (consum mai mic de grăsimi saturate și alimente procesate, densitate calorică mai mică, aport mai mare de fibre, antioxidanți și fitochimice, densitate nutrițională mai mare, o mai bună proporție de acizi grași omega-3 față de omega-6) care le fac deosebit de benefice pentru multe persoane.
Acest lucru nu înseamnă, neapărat, că, pe termen lung, dovezile sunt suficiente pentru a recomanda o dietă vegană în locul altor opțiuni sănătoase; dar putem considera cu siguranță că cea mai bună strategie este reducerea prezenței alimentelor de origine animală în favoarea celor vegetale, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...