Oamenii care cred în horoscop tind să fie mai narcisiști și mai puțin INTELIGENȚI, afirmă un studiu
Data publicării:
Persoanele care cred în astrologie și citesc horoscopul tind să fie mai narcisiste și mai puțin inteligente, arată un nou studiu. 

Psihologii de la Universitatea Lund au chestionat peste 250 de persoane cu privire la personalitatea lor și la credințele lor în astrologie.
Ei au descoperit că cei cu convingeri puternice au obținut scoruri mai mari la narcisism, dar mai mici la inteligență, potrivit DailyMail.

Cu toate acestea, ei au descoperit, de asemenea, că cei care credeau în horoscop aveau mai multe trăsături de agreabilitate și extroversiune. 

Astrologia „hrănește” narcisismul

Narcisiștii ar putea fi mai sensibili la horoscop pentru că sunt mai "rezistenți la fapte" și consideră că încadrarea pozitivă face apel la grandoarea lor, a declarat echipa.

Studiul a fost realizat de psihologul Petri Kajonius de la Universitatea Lund din Suedia și de colegii săi. 

'Astrologia este din ce în ce mai populară, în ciuda lipsei de suport științific', au scris cercetătorii în lucrarea lor.

'Nu este clar de ce această practică străveche de studiere a pozițiilor și mișcărilor corpurilor cerești - cu convingerea că acestea influențează comportamentul uman - trece printr-o renaștere'.

Dr. Kajonius și colegii săi au vrut să vadă dacă credința în astrologie era asociată cu o anumită trăsătură de personalitate.

Ei au recrutat 264 de persoane prin intermediul rețelelor de socializare și le-au cerut să completeze o serie de chestionare.

Primul a explorat măsura în care fiecare participant credea în astrlogie și dacă înțelegea că aceasta este susținută de cercetări științifice.

Întrebările ulterioare au oferit o evaluare generală a personalității - conform taxonomiei "Big Five" - împreună cu teste specifice pentru nivelurile de inteligență și trăsăturile narcisiste.

 

Motivul pentru care narcisiștii sunt atrași de astrologie

 

'Principalul rezultat a arătat că, cu cât narcisismul este mai mare, poate surprinzător, cu atât mai mare este credința în astrologie', au scris cercetătorii.

Recunoscând că vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a explora motivele din spatele acestei asocieri, echipa are câteva ipoteze care ar putea explica rezultatele lor. 

'Deoarece predicțiile astrologice și horoscoapele tind să fie încadrate pozitiv, acest lucru întărește sentimentele grandioase - și astfel ar putea atrage și mai mult narcisiștii', au explicat ei.

Alături de aceasta, ei au observat că 'trăsăturile narcisiste s-au corelat cu credința că astrologia este susținută de știință , ceea ce duce la o speculație conform căreia narcisiștii ar putea fi, în general, mai rezistenți la fapte'.

 „Cu cât nivelul de inteligență este mai ridicat, cu atât mai scăzută este credința în astrologie”, a constatat echipa după ce au controlat toate variabilele potențial confuze.

Corelații pozitive similare au fost, de asemenea, observate între credința în astrologie și niveluri mai ridicate de agreabilitate și extroversie.


Cercetări anterioare au concluzionat că oamenii sunt mai predispuși să se bazeze pe astrologie în momentele de criză personală - un fapt, a remarcat echipa, care ar putea explica de ce popularitatea pseudoștiinței pare să fie în creștere în prezent.

În prezent, suntem înconjurați de factori de stres, cum ar fi schimbările climatice și, recent, pandemia COVID-19, ceea ce face ca acest subiect să fie relevant", au scris cercetătorii.

'Deși îmbrățișarea astrologiei poate părea inocentă, este totuși posibil ca aceasta să faciliteze gândirea necritică și să favorizeze prejudecățile. 

În plus, au avertizat ei, 'credința în astrologie se corelează cu credința în multe alte pseudoștiințe, precum și cu credința în teoriile conspirației - ceea ce indică faptul că s-ar putea să nu fie chiar atât de inofensivă'. 

Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în revista Personality and Individual Differences.

 


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: astrologie  horoscop  inteligent  narcisist  studiu 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel