Obiceiul banal care ne menține creierul sănătos. Dr. Vlad Ciurea: „Cel mai bun medicament pentru întreg organismul”
Data publicării:
Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul sănătății mintale. 

Există extrem de multe obiceiuri prin care ne putem ține creierul cât mai sănătos, iar majoritatea fac referire la modul în care ne odihnim, ori la ce punem în fiecare zi în farfurie. Totuși, mai există un obicei banal, pe care îl putem face zilnic pentru sănătatea noastră mintală, explică celebrul neurochirurg și profesor universitar, doctor Vlad Ciurea. Concret, „râsul” este antidotul gratuit și simplu la care putem apela toți dintre noi, dacă ne dorim un creier sănătos pe o lungă perioadă de timp, iar specialistul explică cum este posibil acest fenomen și care sunt beneficiile pe care această stare de vine le aduce în viața fiecăruia dintre noi. 

„Astăzi vreau să vă împărtășesc un alt secret de a vă menține creierul sănătos. Râsul. Știați că ajută la eliberarea endorfinei si a altor hormoni ai stării de bine (dopamina și serotonina), suprimând hormonii de stres (cortisolul)?

Atunci când râdem, contribuim mai ales la reducerea durerii cronice și a stresului, dar și la scăderea tensiunii arteriale. Râsul este cel mai bun medicament pentru creier și pentru întreg organismul. Ați râs astăzi? Dacă nu, vă recomand să o faceți!”, a scris Dr. Vlad Ciurea, pe rețelele de socializare. 

VEZI și: Siropul de agave, pericol pentru sănătate. Dr. Mihail, semnal de alarmă: „Atenție! E o păcăleală de marketing”

Obiceiurile nesănătoase care afectează creierul

Dacă mai sus vorbeam despre obiceiul sănătos pe care trebuie să-l adoptăm cu toții cât mai des, există și o serie de lucruri nesănătoase care ne vor afecta mult sănătatea mintală în timp și pe care trebuie să le evităm cât mai mult cu putință. Astfel, primul se referă la zahăr, care a fost pus pe lista neagră de foarte mulți specialiști, de-a lungul timpului. 

„Primul obicei nesănătos este zahărul. În societatea actuală, pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care mănâncă pe interior organismul, ca omida, diabetul. Diabetul lovește oriunde. Și creierul, și ochii, și auzul, și la arteriopatii, și tot organismul. Eu consider că este actualmente cel mai nociv factor”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește și: Trucuri pentru cel mai bun pește în crustă de sare. Rețeta specială a lui Mihai Bobonete: „Foarte simplă și consistentă”

Stresul, efecte negative asupra creierului

Al doilea element care ne poate afecta destul de mult creierul este și stresul, mai dezvăluie Dr. Vlad Ciurea. În societatea modernă, suntem guvernați la orice pas de griji, probleme cotidiene care, implicit, creează constant o stare de stres. Trebuie să ne oprim din a mai fi guvernați de această stare, explică specialistul.

„Al doilea element eu consider că este stresul care, în ziua de astăzi, în societatea noastră românească este foarte penetrant, dovadă că de dimineață până seara stăm într-o stare de stres. Din telefonie, din suprasolicitare nervoasă, nu înțeleg realmente de ce trebuie să răspunzi la toate telefoanele. Nu trebuie, lasă-le, la sfârșitul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde.  

Și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările. Deosebirea între chirurgia generală germană și cea românească este că, în timp ce ei lucrează foarte ordonat, își știu programul, la noi este invers. Niciodată nu îți știi programul”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea. 

VEZI și: Andreea Raicu, idee de gustare delicioasă, perfectă pentru dietă: „Oricând simți nevoia să ciugulești. Am învățat în India”

Tutunul, extrem de nesănătos pentru creier

Nu în ultimul rând, doctorul pune pe lista de „așa nu” și tutunul, care nu afectează doar creierul, ci și alte componente ale organismului. 

„Al treilea cred că ar fi tutunul, care este foarte nesănătos. Pentru că închide vasele, produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate.

Afectează și ochii, și creierul în totalitate. Chiar marii fumători să știți că au un creier extrem de ratatinat. Atunci când vedem un asemenea creier, nici nu ne trebuie mult să ne dăm seama că sunt semne de atrofie cerebrală. Asta nu este de la scandal, de la chef, de la soție, de la copil, asta este de la faptul că persoana respectivă a fumat. Este adevărat că poate a consumat și puțin alcool, dar sigur a fumat”, a mai declarat renumitul neurochirurg.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”




pixel