Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros
Când vă gândiți la oregano, probabil că vă vin în minte mâncarea italiană și toppingurile de pe pizza și paste. Pe lângă faptul că este un condiment gustos, oregano are și multe beneficii pentru sănătate.
Această plantă aromatică este plină de nutrienți sănătoși și este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Conține fier, calciu, acid folic, vitamina K și potasiu și fosfor. O singură linguriță de oregano are un conținut ridicat proteine, fibre și carbohidrați.
Luptă împotriva bacteriilor
Potrivit cercetătorilor, carvacrolul, un compus care se găsește în oregano, este eficient în eliminarea bacteriilor Staphylococcus aureus și Staphylococcus epidermidis, care sunt două cauze comune de infecții. Un studiu a constatat că acesta a fost eficient împotriva a 23 de specii de bacterii.
Proprietăți anticancerigene
Această plantă aromatică este bogată în antioxidanți, care s-au dovedit eficienți în neutralizarea daunelor provocate de radicalii liberi. Studiile au arătat că proprietățile sale pot reduce creșterea celulelor canceroase în unele studii în eprubetă. Potrivit Fundației Naționale pentru Cercetarea Cancerului, "Oregano conține carvacrol, o moleculă care poate ajuta la contracararea răspândirii celulelor canceroase, funcționând ca un dezinfectant natural".
Reduce infecțiile virale
Unele studii în eprubetă au descoperit că oregano poate ajuta organismul să se protejeze împotriva unor virusuri. Carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care sunt legați de proprietăți antivirale. Într-un studiu în eprubetă, s-a constatat că timolul și carvacrolul au inactivat 90% dintr-un virus herpes simplex în doar o oră.
Scade inflamația
Inflamația este un răspuns imunitar normal în organism, dar, din păcate, poate duce la boli în timp. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elvețieni, oregano este "luptătorul suprem împotriva inflamației" datorită ingredientului său activ betacariofilina (E-BCP). În acest studiu, carvacrolul a redus cu până la 57% umflarea labei șoarecilor.
Îmbunătățește digestia
Dacă vă confruntați cu probleme digestive, poate doriți să luați în considerare adăugarea uleiului de oregano în dieta dumneavoastră. Carvacrolul și timolul, sunt doi compuși care se găsesc în oregano, ambii ajutând la calmarea stomacului deranjat și ajutând la digestie. Un studiu arată că carvacrolul, în special, "are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și antifungice - și s-a dovedit a fi eficient pentru uciderea drojdiei și a altor tipuri de bacterii dăunătoare din tractul gastrointestinal".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: bacterii cancer condimente digestie infecții oregano
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...