Pâine de secară și grâu integral. Rețeta mănăstirească plină de antioxidanți, vitamine și fibre. O poți prepara pentru masa de Paște
Data publicării:
Maica Ecaterina a dezvăluit o rețetă inedită de pâine.

Chiar dacă masa de Paște este plină de bunătăți tradiționale, nu trebuie să-ți lipsească din această perioadă nici pâinea, care va merge de minune cu diferite preparate, cum ar fi cu aperitivele, ori cu ciorba de miel. Astfel, avem pentru tine o variantă de-a dreptul specială, care nu doar că este foarte gustoasă, dar are proprietăți importante și pentru sănătate. Rețeta este una mănăstirească, preparată chiar de către măicuțe

Ingrediente:
- 2 căni făină de secară
- 2 căni făină de grâu integral
- 1 lingură melasă
- 2 lingurițe cacao
- 2 lingurițe semințe de coriandru
- 2 lingurițe semințe de chimen
- 1 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe drojdie uscată
- 2 lingurițe ulei vegetal
- 1 cană. apă caldă

Citește și: Teo Trandafir, rețetă delicioasă de pască cu brânză dulce fără aluat: „Pentru cei ce nu au apucat să o testeze”. Cum se menține în formă de sărbători

Mod de preparare:

Prima dată, se amestecă făina de secară, integrală, plus celelalte ingrediente uscate, precum ar fi coriandrul, sarea, chimenul și cantitatea de cacao.

„Dacă vă plac și alte condimente sau alt semințe, puteți să le adăugați. Cacao se pune în pâine pentru că menține umiditatea și elasticitatea produsului și mai ales pentru că conține antioxidanți, vitamine, multe fibre și ajută la digestie. Adăugăm și drojdia și amestecăm bine toate ingredientele. Dacă rămân cocoloașe de cacao, acestea trebuiesc sparte.

Când ne asigurăm că s-au amestecat toate ingredientele uscate, trecem la partea lichidă și anume apa, uleiu și meleasa.”, a dezvăluit Maica Ecaterina în cadrul unui videoclip realizat pe Youtube.

Citește și: Sorin Bontea, rețetă de drob de miel pentru masa de Paște. Evită această greșeală dacă nu vrei ca preparatul să se sfărâme

Aluatul trebuie să stea la dospit 12 ore

Pâinea trebuie pregătită din timp, întrucât aluatul trebuie să stea la dospit timp de 12 ore, explică măicuță. După acest timp, te vei putea bucura de un preparat bogat din punct de vedere nutrițional, ideal pentru sărbătorile Pascale.

„Această pâine este foarte ușor de făcut, dar va trebui să așteptăm ca aluatul să se prelucreze timp de 12 de ore. Am găsit această rețetă într-o mănăstire din Basarabia, mi-a plăcut că avea un gust deosebit și am considerat-o a fi o mâncare extrem de sănătoasă, pentru că e plină de fibre, de minerale și de vitamine. Toate ingredientele care sunt folosite aici sunt pline de minerale. Spre exemplu, făina conține multe fibre, vitamine, iar cacao menține umiditatea ei și nu o lasă să se sfărâme.”, mai spune aceasta.

VEZI și: Rețetă de ciorbă de miel. Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite: „Va fi mult mai gustoasă dacă faci asta”. Secretele pe care nu le știai

Poți personaliza rețeta după bunul plac

„Melasa se pune în apa călduță, împreună cu uleiul și le vom dizolva în făină. Dacă nu vă plac condimentele recomandate de noi, puteți folosi altele, precum ar fi rozmarin, oregano. Se pune cu o folie la temperatura camerei la dospit, timp de 12 ore.”, a completat aceasta.

Când aluatul este gata, se întinde pe blatul de lucru care este presărat cu făină, după care se pune într-o tavă specială pentru copt. Pâinea se ține la copt 30 de minute, la temperatura de 230 de grade, cu un capac. După acest timp, se scoate capacul recipientului și pâinea se mai lasă la copt timp de 20 de minute. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO

Captură video: Kanal D. Captură video: Pro TV

Previziunea pe care Neti Sandu i-a făcut-o actriței Carmen Tănase. S-a aflat după 10 ani: „Mă uitam la ea și am zis «I-auite ce mi-a zis asta»”




pixel