Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Peștele este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase surse de proteină, pe care foarte mulți specialiști recomandă să o consumăm de câteva ori pe săptămână, fiind mai ales benefic pentru a fi integrat la cină. Cu toate acestea, trebuie să știi că el nu este mereu sănătos și că uneori poate deveni chiar otravă pentru organism, dacă întrunește două criterii extrem de importante și grave din perspectiva medicului Mihai Niculescu.
„Dacă nu ar fi poluat, da (n.r. e plin de grăsimi sănătoase), însă, în general, ori există anumite specii care sunt poluate sau peștele este crescute în ape foarte murdare și asta e o problemă.”, a declarat Dr. Mihai Niculescu în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene.
Pe aceeași temă: Când devin cafeaua și laptele „otravă” pentru organism. Pot determina apariția mai multor boli
Mai mult, un mit din nutriție spune că ar trebuie să consumăm frecvent și carne roșie, datorită aportului mare de fier pe care aceasta îl furnizează organismului. Cu toate acestea, medicul spune că este falsă afirmația, întrucât există o listă mare de alimente care ne mai pot oferi acest nutrient important.
„Ne neapărat (n.r. nu trebuie să consumăm carne roșie pentru fier). Putem lua și din ouă, din pește, din carne albă. În general, aportul alimentar de colesterol joacă un rol foarte mic în creșterea colesterolului, mai degrabă problema este la sinteza endrogenă, la ficat și la modul în care este transportat. Sunt alte obiceiuri care pot ajuta la scăderea colesterolului. Limităm grăsimile saturate și alte tipuri de alimentații nesănătoase. Grăsimile saturate sunt cele care iau o formă solidă la temperatura camerei: untură, grăsime animală, mai este grăsimea de cocos. Grăsimile nesaturate duc în general la scăderea sau limitarea colesterolului.”, a continuat specialistul.
O altă controversă destul de des întâlnită mai face referire și la diferențele dintre tipurile multiple de lapte vegetal apărute acum pe piață și laptele clasic, de vacă. Așadar, chiar dacă multe persoane se axează pe prima variantă, pe considerentul că este mai sănătoasă, specialistul spune că nu poate oferi un verdict clar în acest sens, întrucât studiile nu sunt atât de evoluate pe această nișă.
„Nu știm dacă este mai sănătos, eu ca să spun ceva, am nevoie de un studiu. Nu prea avem studii care să ne convingă. Pe de altă parte, dacă ne uităm la structura nutritivă a laptelui oricărei specii este potrivit pentru dezvoltarea unei faze. Laptele de vacă este mai nutritiv decât laptele mamei, mai trebuie să ne uităm și la o componentă istorică.”, mai spune acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...