Pericolul kilogramelor în plus. Cori Grămescu: „Rămâi un pacient cu boală cronică pentru tot restul vieții tale. Orice ai face” / EXCLUSIV
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a fost invitata Georgianei Ioniță Toader, în emisiunea Pastila de Frumusețe, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical. Celebrul nutriționist a explicat ce înseamnă să „slăbești ușor”, de ce e riscant so pierzi în greutate rapid, dar și care este pericolul din spatele kilogramelor în plus. 

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, spune că cel mai sănătos ritm de slăbire nu arată deloc ca în acele reclame de promit topirea kilogramelor. Din contră, ea militează pentru o slăbire lentă și susținută, explicând care sunt riscurile pierderii în greutate rapid. 


„În general, din punct de vedere metabolic, lăsând filozofia asta comportamentală la o parte, din punct de vedere metabolic se consideră că un ritm alert de slăbire este între 3 și 6% din greutatea corporală curentă pe lună, pe lună”. a declarat Cori Grămescu în emisiunea de Pastila de frumusețe, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical

 

VEZI AICI EMISIUNEA:


„Deci dietele acelea care îți promit că slăbești 5 kg în două zile sunt mai mult decât periculoase”, a punctat Georgiana Ioniță Toader, gazda emisiunii.

 „Lăsând la o parte că sunt periculoase, sunt nerealiste. Ele se bazează pe deshidratare, pe pierdere de glicogen, eliminare de materii fecale și revii la mânca normal. Și revin și kilogramele alea în plus, pentru că noi nu începem să slăbim așa de azi pe mâine. În momentul în care începem să facem deficit caloric, în momentul în care începem să ne stabilizăm glicemia, începem să pierdem efectiv din grăsimea de pe corp, din depozitele de grăsime abia după 7-10 zile. 

Deci există această latență dacă mănânc astăzi o prăjitură și mă uit mâine pe cântar, nu mi s-a dus prăjitura în mod magic și mi s-a așezat cu răutate pe fund, este retenție de apă, este glicogen, dar nu se întâmplă nimic. 

 Dacă mănânc și azi, și mâine și răspoimâine și 7 zile de aici încolo, în contextul în care îmi depășesc aportul caloric de menținere în mod sistematic, atunci da, caloriile alea se vor pune cu răutate pe fundul nostru, dar justificat.

 

„Ecuația slăbirii este extrem de simplă”

 

Partea de slăbire este foarte ușoară a procesului și îmi place de foarte multe ori să evidențiez chestia asta, și anume că slăbirea este cel mai ușor lucru din univers. 

Este suficient să nu mănânci atât de mult. Sau să mănânci mai puțin din punct de vedere metabolic. Ecuația slăbirii este extrem de simplă. Că mai sunt niște factori din ăștia de hormoni, gene, compoziție corporală. Câte cure de slăbire am ținut, dar impactul lor este minor. Câtă vreme ești în deficit caloric sistematic, pe perioade lungi de timp, slăbești. Problema pe care oamenii o au este că fie nu reușesc să aibă constanța acestor comportamente, să fie sistematic organizați cu alimentația, sau slăbesc și nu pot menține comportamentele care au dus la slăbire, nu reușesc să se mențină. 

„Minimul de efort”- ideal pentru menținerea pe termen lung

Și de asta revenim la povestea cu care începusem cu minimul de efort, pentru că se va întâmpla viața noastră, se va, se va întâmpla viața în jurul nostru și vor apărea momentele în care ne vom pierde motivația, se vor îmbolnăvi cei dragi, apar sarcină, menopauză. 

Două momente fundamental distructive în evoluția unei femei. Gândește-te că în sarcină și în menopauză procentul de grăsime corporală se poate dubla în decurs de 1 an de zile. 

„Nu s-a supărat universul pe noi și ne aruncă niște grăsime pe șolduri”

Deci iei o femeie la 50kg își gestionează prost sarcina. 1 an de zile mai târziu poate să aibă 80kg sau 90kg. Am avut cliente care s-au îngrășat 62kg în sarcină.

În general. orice câștig în greutate care se întâmplă într-un termen scurt termen scurt, însemnând mai mult de jumătate de kilogram pe lună, da, vine la pachet cu un risc crescut de probleme de metabolism, pentru că kilogramele alea în plus nu se pun așa din senin. Nu, nu, nu s-a supărat universul pe noi și ne aruncă niște grăsime pe șolduri. 


Nu, ele se întâmplă prin modificarea statusului metabolic, prin modificarea unor procese metabolice pe care corpul nu le mai gestionează. Crește rezistența la insulină, crește inflamația în corp, crește nivelul colesterolului rău în sânge și în felul acesta, de fapt, începem să ne îngrășăm. Este un dezechilibru sistematic. Eu le spun clientelor mele, de exemplu, dacă au luat mai mult de 6-7kg într-un interval scurt de timp, da, sub 1 an de zile. Eu le trimit la un control medical pentru că de cele mai multe ori vedem o rezistență la insulină. Vedem de cele mai multe ori probleme cu colesterolul și dacă avem glicemie bazală modificată, dacă avem probleme de colesterol, dislipidemie da, modificări la triglicerii, de modificări pe colesterol și perimetru taliei peste 85cm la femei, deja sunt trei criterii pentru sindromul metabolic. 

Riscuri de boli grave

Este o linie foarte scurtă de la acest sindrom metabolic către boală cardiovasculară, către pre-diabet, diabet în cazurile grave și toate comorbiditățile conexe acestor afecțiuni cronice. Deci, aici cât încă sunt modificări, dar încă sunt gestionabile prin nutriție, prin antrenament, prin intervenție nutrițională personalizată, aici poți lucra, poți lucra la limită, chiar și într-un prediabet incipient, poți lucra prin intervenție nutrițională și prin sport. 

A ajuns să se instaleze diabetul, ești un pacient cu boală cronică și vei rămâne un pacient cu boală cronică pentru tot restul vieții tale. Orice ai face. Și de fapt, asta este miza, că în realitate, când începem să luăm în greutate, noi avem cinci, 8-10 ani de zile de dezechilibre alimentare sistematice, până când ajunge efectiv să se instaleze diabetul. Dar în intervalul acesta oamenii sunt nepăsători. Ne spune medicul de familie:

-„Ți-a crescut colesterolul, dna. Piscupescu”.

-”Aaa, nu e chiar atât de mare. Da, nu mă deranjează. Nu mă doare”

-„V-a a crescut un pic glicemia bazală 

 Da, dar știți prăjituri ca și ciocolățica și nu mă pot opri din mâncat prăjituri”.

Astea sunt lucruri pe care le aud. Ca să înțelegeți, le aud la mine în familie. Nu, nu, nu zic de clienți,  nu vorbesc de oameni de pr stradă, vorbesc de părinții mei, mă rog, trecând prin niște situații de de sănătate s-au disciplinat, dar fără foarte mare entuziasm în legătură cu zona asta și vorba aia mă au pe mine în casă. Adică nu e ca și cum n-ar fi educați în în ceea ce privește nutriția echilibrată.  Adică nu e ca și cum n-ar fi educați în în ceea ce privește nutriția echilibrată. De foarte multe ori atașamentele de aceste comportamente nesănătoase sunt atât de puternice, încât oamenii pur și simplu sunt nepăsător vizavi de propria lor sănătate”, a mai spus Cori Grămescu. 

Data: 29 mai 2023, 22:04
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: cori gramescu  diabet  dietă  kilograme  slabit 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Youtube/ La Măruță

Jorge a șters pe jos cu întreaga carieră muzicală a Andreei Bălan. A cedat în fața lui Cătălin Măruță și a spus ce crede

Anca Dimancea, captură viceo Youtube/ wownews

Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru luna octombrie. Zodiile care au parte de bani: „Apare prosperitate”

Teo Trandafir, captură video Youtube

Teo Trandafir, revenire spectaculoasă, după plecarea de la KanalD. Vedeta a lăsat televiziunea pentru prima ei dragoste: „Abia aștept să începem o călătorie frumoasă”

Sursă foto: Murderpedia/ Mary Bell la 11 ani

Fetița de numai 11 ani care a ucis doi băieți. Cazul șocant care a făcut înconjurul lumii: „Avocații mă vor scoate”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Descriere foto: Sursa foto: Cătălin Botezatu și Bianca Drăgușanu, instagram, colaj foto Spectacola

Cătălin Botezatu, detalii intime din dormitor. Cum se iubea designerul cu Bianca Drăgușanu: ”Când face dragoste e sălbatică, fatală, se dăruiește total. Știe să fie și doamnă și...”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Sursă foto: Instagram/ Dana Roba

Daniela Roba, zvonuri despre despărțirea de Beni, în urma criticilor primite. Care a fost decizia make-up aristei