Peste 23 de mii de vizitatori, la programul de artă contemporană organizat pentru Deschiderea TM2023
Peste 23 de mii de vizitatori au trecut pragul manifestărilor cuprinse în programul de artă contemporană organizat de Centrul de Proiecte Timişoara (CPT), cu ocazia Deschiderii Capitalei Culturale Europene TM2023.

Succesul remarcabil al expoziţiilor "Chronic desire - Sete cronică", "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" şi "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" a deschis un an extrem de bogat în evenimente dedicate artelor vizuale şi a confirmat acest domeniu ca fiind unul dintre punctele de atracţie ale programului cultural TM2023, a transmis, joi, CPT.

"Chronic desire - Sete cronică" (17 februarie - 23 aprilie), expoziţia colectivă centrală inaugurată la Deschiderea TM2023 - Capitală Europeană a Culturii, a activat patru spaţii expoziţionale timişorene, respectiv Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public 'Corneliu Miklosi' şi Palatul Ştefania. Vastul proiect curatoriat de Cosmina Goagea, Corina Oprea şi Brînduşa Tudor, membre ale Echipei Curatoriale Timişoara 2023, a propus vocabulare noi - ale privirii, simţirii şi scrierii - pentru lectura unui prezent brutal, prin practici artistice care chestionează momentul critic actual - politic şi ecologic.

Cu această miză, expoziţia a inclus lucrări a 34 de prezenţe artistice, cu 22 de noi lucrări comisionate noi şi cinci lucrări comisionate pentru spaţiul public.

Expoziţia "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" (17 februarie - 23 aprilie) a readus în atenţia publică o figură marcantă a artei contemporane din România. Mircea Nicolae, cu o traiectorie diversă şi bogată, a imaginat formate curatoriale care au testat limite instituţionale şi a fost unul dintre cei mai talentaţi critici de artă ai generaţiei sale. Expoziţia a avut ca punct de plecare câteva aspecte cheie din viaţa personală a artistului, conectate cu momente din istoria decadelor socialiste şi post-socialiste.

Atractivitatea celor două expoziţii a constituit-o atât prezenţa unor lucrări artistice remarcabile, cât şi programul de mediere amplu, care a adus în cele patru spaţii expoziţionale categorii diverse de public şi le-a facilitat vizitatorilor perceperea mesajul transmis de artişti.

Expoziţia multimedia a Adinei Pintilie, "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" (17 februarie - 30 aprilie), a completat programul de artă contemporană comisionat pentru Deschiderea TM2023. După ce a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (2022), expoziţia multimedia a artistei şi regizoarei Adina Pintilie a fost prezentată în premieră în România, în februarie. Proiectul a inclus lucrări noi ale artistei şi a încurajat deschiderea către experienţe diverse ale corporalităţii, notează Agerpres.

Data: 05 mai 2023, 19:38
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: deschidere  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Oana Zăvoranu, Instagram

Fostul soț al Oanei Zăvoranu, primele declarații după divorț: „Eu am plecat din căsnicie! Nu mă mai întorc niciodată”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Topul celor mai puternice zodii. Mihai Voropchievici: „Reușesc să treacă singuri peste orice obstacol”

Mircea Radu, arhivă Metropola TV

Veste de ultimă oră despre Mircea Radu. Românii i-au sărit în ajutor: „Ce înseamnă solidaritatea”

Mihai Voropchievici, captură video YouTube - YouTube/ AstroFanatik

Horoscop pentru întreaga lună octombrie, cu Mihai Voropchievici. Zodia care dă lovitura: „Câștiguri pe toată linia”

Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Carmen Tănase, captură video Youtube

Dieta prin care Carmen Tănase a slăbit 10 kilograme: „Genială. Nu pot să trăiesc cu șase frunze de salată”

foto Freepik

Cele trei zodii predestinate să ajungă bogate. Sunt un magnet pentru bani și succes

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dietă drastică după ce s-a îngrășat în vacanță. Salata pe care actrița o consumă întreaga zi: „Trebuie să încap în costumele de scenă”

Sursa foto: unsplash, autor Filip Bunkens

Am putea avea din nou o iarnă adevărată? Meteorologul Oana Păduraru, ultimele informaţii de la ANM despre evoluţia vremii

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop pentru luna octombrie 2023. Previziuni pentru toate semnele zodiacaleTM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...