Peste 23 de mii de vizitatori, la programul de artă contemporană organizat pentru Deschiderea TM2023
Data publicării:
Peste 23 de mii de vizitatori au trecut pragul manifestărilor cuprinse în programul de artă contemporană organizat de Centrul de Proiecte Timişoara (CPT), cu ocazia Deschiderii Capitalei Culturale Europene TM2023.

Succesul remarcabil al expoziţiilor "Chronic desire - Sete cronică", "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" şi "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" a deschis un an extrem de bogat în evenimente dedicate artelor vizuale şi a confirmat acest domeniu ca fiind unul dintre punctele de atracţie ale programului cultural TM2023, a transmis, joi, CPT.

"Chronic desire - Sete cronică" (17 februarie - 23 aprilie), expoziţia colectivă centrală inaugurată la Deschiderea TM2023 - Capitală Europeană a Culturii, a activat patru spaţii expoziţionale timişorene, respectiv Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public 'Corneliu Miklosi' şi Palatul Ştefania. Vastul proiect curatoriat de Cosmina Goagea, Corina Oprea şi Brînduşa Tudor, membre ale Echipei Curatoriale Timişoara 2023, a propus vocabulare noi - ale privirii, simţirii şi scrierii - pentru lectura unui prezent brutal, prin practici artistice care chestionează momentul critic actual - politic şi ecologic.

Cu această miză, expoziţia a inclus lucrări a 34 de prezenţe artistice, cu 22 de noi lucrări comisionate noi şi cinci lucrări comisionate pentru spaţiul public.

Expoziţia "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" (17 februarie - 23 aprilie) a readus în atenţia publică o figură marcantă a artei contemporane din România. Mircea Nicolae, cu o traiectorie diversă şi bogată, a imaginat formate curatoriale care au testat limite instituţionale şi a fost unul dintre cei mai talentaţi critici de artă ai generaţiei sale. Expoziţia a avut ca punct de plecare câteva aspecte cheie din viaţa personală a artistului, conectate cu momente din istoria decadelor socialiste şi post-socialiste.

Atractivitatea celor două expoziţii a constituit-o atât prezenţa unor lucrări artistice remarcabile, cât şi programul de mediere amplu, care a adus în cele patru spaţii expoziţionale categorii diverse de public şi le-a facilitat vizitatorilor perceperea mesajul transmis de artişti.

Expoziţia multimedia a Adinei Pintilie, "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" (17 februarie - 30 aprilie), a completat programul de artă contemporană comisionat pentru Deschiderea TM2023. După ce a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (2022), expoziţia multimedia a artistei şi regizoarei Adina Pintilie a fost prezentată în premieră în România, în februarie. Proiectul a inclus lucrări noi ale artistei şi a încurajat deschiderea către experienţe diverse ale corporalităţii, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: deschidere  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel