Mihai Trăistariu, despre artiștii care au succes nemeritat. De ce nu se mai uită la emisiunile de talente: „Din trei ore sunt două ore jumătate cu jurații care se ceartă”
"La nivel european, principala sursă de expunere la Mercur nu este vrăjitoria, ci consumul de alimente contaminate cu Mercur.
Pe primul loc, din păcate, în Europa, sunt peștele și fructele de mare.
Toată lumea mănâncă, nu avem cum să le excludem din alimentație, dar sunt niște recomandări cu privire la ce ar trebui să mâncăm ca să avem un risc mai mic să ne contaminăm. Trebuie să înțelegem că Mercurul se bioactivează, adică odată ce ajunge în apele mărilor și oceanelor, el este preluat de pești din ce în ce mai mari. Adică peștii mari îi mănâncă pe cei mici care la rândul lor s-au încărcat cu Mercur. Mercur din ape este din poluare, vapoare, accidente ecologice, pentru că sunt atât de multe, dar în principal, deversările sunt principala sursă care contribuie la acumulare de Mercur în apele mărilor și oceanelor.
Evident, și mările sunt diferit încărcate. Sunt unele din zonele asiatice, unde legislația e mult mai permisivă cu deversările decât în zona europeană. De asemenea, spunând de bioaccelerare, peștii care sunt în lanțul trofic cel mai evoluat, cei mai mari și răpitori, sunt cei mai încărcați. Și este frecvent folosită ca exemplu comparația dintre sardină și rechin.
Sardina și rechinul au o diferență de aproape 200 de ori în ceea ce privește cantitatea de Mercur pe care o are. Rechinul are mult mai mult Mercur, pentru că el mănâncă toate celelalte specii care au acumulat Mercur.
Prima regulă când alegem să mâncăm pește și fructe de mare e să vedem de unde provin și a doua e să alegem pești mici care nu sunt răpitori, pentru că aceștia sunt mai puțin încărcați, comparativ cu cei mari", a spus medicul Radu Țincu.
Dacă crezi că tonul și salata de ton te ajută în dietă, te înșeli, pentru că în timp ce dai kilogramele jos, corpul tău se umple de Mercur.
"Am avut pacienți pe care i-am adus la aproape zero cu Mercurul și după o perioadă de cură cu salată de ton, tonul fiind unul dintre peștii încărcați cu Mercur, din păcate, după o perioadă de o lună jumate cu salată de ton, pentru cura de slăbire, în fiecare zi, au ajuns din nou cu nivelele de Mercur peste limită.
O altă regulă, dincolo de a alege peștele mai mic, trebuie să diversificăm peștii, pentru că riscăm ca dacă această specie e supusă încărcării cu un toxic, să preluăm toxicul. E bine să nu mâncăm luni de zile același pește, pentru că el ne va aduce și metalele pe care le înmagazinează", a mai spus Radu Țincu, în podcastul lui Cătălin Măruță.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: peste sănătate
Anca Hâncu, doctor în...