„Și-a găsit o muză de 18 ani”. Teo Trandafir, reacție virală după ce ce Cătălin Botezatu și-a asumat relația cu Nicolle, iubita mai tânără cu 40 de ani
Pesticidele sunt compuși chimici care sunt utilizați pentru a distruge dăunătorii, inclusiv insectele, rozătoarele, ciupercile și plantele nedorite (buruieni). În întreaga lume se folosesc peste 1000 de pesticide diferite.
Pesticidele sunt utilizate în domeniul sănătății publice pentru a distruge vectorii de boli, cum ar fi țânțarii, și în agricultură pentru a distruge dăunătorii care afectează culturile.
Potrivit OMS, prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Pesticidele se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii.
Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Acestea au efecte adverse asupra unor părți mai mari ale ecosistemului și se pot acumula în lanțul alimentar. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001, mai notează OMS.
În mod normal, nu ar trebui să fim expuși la pesticide, însă alimentele contaminate sunt din ce în ce mai frecvente, iar cantitatea de pesticide găsită în fructe și legume, inclusiv în cele cumpărate din piețe sunt tot mai mari.
"Trebuie să-ți mai spunem că alimentația astăzi are două probleme majore: expunerea metale grele și expunerea la pesticide", ne-a spus medicul Radu Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: fructe legume pesticide radu tincu
Consumul de apă, un gest atât...
Consumul de apă, un gest atât...
Doctorul Marius Sava a...