Petardele și artificiile, pericol uriaș. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Puteţi rămâne mutilaţi”
Data publicării:
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit la ce pericol ne expunem dacă folosim petardele, de sărbători. 

Odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, petardele și artificiile sunt unele dintre cele mai căutate produse, însă, pe cât sunt de spectaculoase, pe atât sunt de periculoase. Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit la ce pericole ne expunem. Acesta atrage atenția că o petardă aruncată la întâmplare sau nemanevrată corespunzător poate lăsa sechele pe viață.

Petardele și artificiile, pericol uriaș

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că petardele și artificiile ne pot duce direct în sala de operație și chiar ne pot mutila pe viață. 

„A început sezonul petardelor. Atenție, mai bine nu le folosiți. Vă pot duce direct în sala de operaţii și chiar și aşa puteţi rămâne mutilaţi. Un pacient de 35 de ani din Iași a ajuns în stare critică cu arsuri pe 75% din suprafața corpului. Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România, iată ce trebuie să știți.

Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi asa puteţi rămâne mutilaţi. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru fanatik.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru: “În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei”

Totodată, medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, în cazul contravențiilor amenzile se ridică până la 7.500 de lei.

„Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum și a artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase, a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii. Ei urmează să fie sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei. Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor.”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru, pentru sursa menționată mai sus.

Citește și: Cum acordam primul ajutor în caz de intoxicare cu monoxid de carbon. Medicul Vlad Ciuhodaru trage un semnal de alarmă

Ce trebuie sa facem în caz de accidentari la tăiatul porcului. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Prezentați-vă cât mai rapid la spital după astfel de leziuni”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel