Picioarele reci: Ce afecțiuni grave pot indica
Data publicării:
Nu este neobișnuit ca picioarele să vă fie reci în timpul iernii, dar dacă vă treziți că vă puneți frecvent șosete groase și vă ascundeți sub pături călduroase pentru a vă menține degetele de la picioare înghețate, este posibil să fie de vină altceva decât vremea rece. Picioarele reci cronice sunt conectate la mai multe probleme de sănătate diferite. 

iată ce afecțiuni pot ascunde picioarele reci: 

Hipotiroidism

Picioarele tale reci ar putea încerca să-ți spună că tiroida ta are probleme. "Glanda tiroidă este un regulator important al funcțiilor metabolice din corpul nostru", spune Kelly Johnson-Arbor, MD, medic de medicină de urgență și co-director medical al Centrului Național de Otrăvire din Capitală. Dacă vă confruntați cu o răceală persistentă, este posibil ca tiroida dvs. să nu producă suficienți hormoni. Acest lucru se numește hipotiroidism, care este, de asemenea, cunoscut ca o tiroidă subactivă, potrivit lui Johnson-Arbor.

"Persoanele care au o tiroidă hipoactivă pot avea oboseală, creștere în greutate și o intoleranță la temperaturi scăzute. Aceste efecte asupra metabolismului pot duce la o senzație de picioare reci", explică ea. "Din fericire, boala tiroidiană poate fi diagnosticată cu un simplu test de sânge. Tratamentul, care implică, de obicei, administrarea de hormoni tiroidieni pe toată durata vieții, poate ajuta la reducerea sau eliminarea semnelor și simptomelor hipotiroidismului."

Diabet

Diabetul poate duce, de asemenea, la modificări la nivelul picioarelor și, în ciuda faptului că această afecțiune este foarte frecventă, poate trece ușor neobservată pentru o perioadă lungă de timp: Milioane de cazuri de diabet sunt în prezent nediagnosticate, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). David Beatty, MRCGP, un medic generalist cu sediul în Marea Britanie, spune că picioarele reci pot fi un semn că aveți diabet.

Diabeticii sunt foarte predispuși să dezvolte boli vasculare periferice (PVD), o afecțiune în care "alimentarea cu sânge arterial a extremităților este redusă sau, în cazuri extreme, blocată complet", explică Beatty. "În acest caz grăsimile, colesterolul și alte substanțe formează plăci care obstrucționează arterele, reducând fluxul sanguin către picioare", explică el. "Ca urmare, circulația la extremități poate fi afectată".

În cazul diabetului și al PVD, este posibil să observați unele modificări specifice la nivelul picioarelor, alături de răceală. "Piciorul afectat se poate simți rece la atingere. Poate avea o culoare albastră violacee sau poate părea alb palid", spune Beatty. "Dacă pielea este presată, zona poate părea palidă pentru mai mult timp decât de obicei, înainte de a reveni la culoarea normală. Pulsul piciorului poate fi dificil sau imposibil de simțit".

Anemie

Senzația de frig în mod constant este, de asemenea, în mod obișnuit legată de anemie, potrivit lui Kellie K. Middleton, MD, un chirurg ortoped din Atlanta. "Aceasta este o afecțiune care provine dintr-o lipsă de fier sau de vitamina B-12, ceea ce duce la un flux sanguin slab și la picioare reci", spune Middleton, menționând că persoanele cu anemie se confruntă adesea cu oboseală, piele palidă și palpitații cardiace, de asemenea.

Johnson-Arbor spune că anemia apare atunci când numărul de celule roșii din sânge din organism scade. "Globulele roșii transportă oxigenul către țesuturile din tot corpul. La pacienții anemici, circulația deficitară rezultă din lipsa livrării de oxigen către țesuturi", explică ea. "Tratamentele... pot include corectarea oricăror deficiențe nutriționale, suplimentarea cu fier și/sau transfuzii de sânge."

Probleme pulmonare

John Landry, un terapeut respirator înregistrat și fondatorul Respiratory Therapy Zone, spune pentru Best Life că picioarele reci pot fi un "simptom al mai multor afecțiuni pulmonare". Potrivit lui Landry, trei probleme legate de plămâni ar putea fi legate de picioarele reci: boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hipertensiunea pulmonară și embolia pulmonară.

"BPOC este o boală pulmonară care face dificilă respirația. Aceasta poate cauza o circulație deficitară, ceea ce poate duce la picioare reci", explică el. "Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune în care vasele de sânge din plămâni se îngustează, ceea ce face dificilă circulația sângelui prin ele. Ca urmare, este posibil ca organismul să nu primească suficient oxigen, ceea ce poate provoca, de asemenea, o circulație deficitară și picioare reci."

În cazul BPOC și al hipertensiunii pulmonare, Landry spune că este posibil să aveți și alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, oboseală, dureri în piept și opresiune toracică. O embolie pulmonară poate provoca, de asemenea, unele dintre aceleași simptome, dar în acest caz ar trebui să fiți atenți și la bătăile rapide ale inimii. "Aceasta este o afecțiune gravă în care un cheag de sânge se formează în plămâni, blocând fluxul sanguin", spune Landry. O embolie pulmonară poate "poate provoca rapid probleme grave care pun viața în pericol și, chiar moartea", potrivit Johns Hopkins Medicine, potrivt bestlife.com

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   medici  picioare  probleme  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel