Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă. Deac: Am adus inima în niște condiții meteo foarte dificile. A fost un succes
Povestea celui mai longeviv pacient cu transplant cardiac. Bărbatul trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani

Întrebat despre transplantul cardiac, al cărui pionier a fost, și despre situația actuală din România, medicul chirurg Radu Deac a spus: "în anii 1963 am început primele operații pe rasa canină, de la care am învățat foarte mult. Unele din primele operații le-am făcut chiar la stația experimentală a Spitalului Fundeni, în 28 ianuarie 1964, care nu a fost foarte planificată, în sensul că nu eram complet pregătiți când am vrut să studiem tehnica chirurgicală.

Transplantul a funcțional, inima a mers foarte multe ore și nu ne așteptam să fim pregătiți. Ar fi fost nevoie să administrăm sânge, pentru că au avut loc hemoragii, nu foarte mari, dar trebuiau tratate. Din această dată, până în anul 1966, am efectuat 53 de asemenea transplante și împreună cu dezvoltarea care a existat în lume, cu dezvoltarea tehnicilor, am ajuns la posibilitatea de aplicare la om.

Faptul că chirurgia cardiacă în acel moment, în România, nu era atât de evoluată încât să aplicăm aceste tehnici, a trebuit să așteptăm întâi apariția donatorilor, ceea ce s-a întâmplat în vara anului 1999, atunci când am putut recolta la Târgu Mureș organe, multi-organe, împreună cu inima. Apoi, în 24 octombrie 1999, la Spitalul Floreasca, am făcut primul transplant cardiac la om. Evident, a fost un transplant reușit.

La două săptămâni după, pe 14 noiembrie 1999, am făcut la Târgu Mureș această intervenție de transplant cardiac. Până în prezent, la Târgu Mureș se apropie de 100, la Spitalul Floreasca a fost o mică pauză, dar s-au reluat aceste operații. S-a reluat și în Capitală transplantul cardiac, pentru că este nevoie. Și așa donatorii sunt prea rari, dar când apare donatorul ar fi o insatisfacție totală să nu ai un receptor potrivit, chiar în clinicile de cardiologie, nu numai în clinicile de chirurgie cardiovasculară". 


Cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă. Bărbatul care trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani
 

"Avem bucuria ca la Târgu Mureș să avem primul bolnav care a supraviețuit 22 de ani cu transplantul cardiac. Un tânăr de 18 ani, donator de la Timișoara, a cărui inimă am adus-o în niște condiții meteorologice foarte dificile, era un avion englezesc, în plină iarnă, 7 ianuarie 2000. A fost un succes și ne bucurăm că pacientul a peste 70 de ani de viață are 22 de ani,pe 7 ianuarie 2023, face 23 de ani de viață cu o inimă transplantată.

La ora actuală, progresul este foarte mare. În SUA se operează 3000 - 4000 de transplante cardiace, în acord cu numărul de donator pe care-l au și aici, sunt câteva mențiuni, cheia problemei în transplantul de organe: să fie donatori care să ofere aceste organe”, a declarat Radu Deac, medic chirurg, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii" din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Spectacola | Dată: 14 noi 2022, 16:18

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Stephan Pelger, foto Instagram

Ioana Mandache, despre Stephan Pelger: Era foarte trist. Confirmase că vine și la petrecerea Viva, dar nu a mai ajuns

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ theXclusive

Copiii adoptivi ai Luminiței Anghel s-au reîntâlnit. Reacția artistei după ce David Pușcaș a revăzut-o pe Măriuca