Povestea neștiută a femeii care îi construia pianele lui Beethoven
Cea mai bună prietenă a lui Beethoven, Nannette Streicher, a fost, de asemenea, unul dintre cei mai buni producători de piane din toată Europa. După secole de anonimat, femeia primește acum respectul și recunoașterea publicului.  

Potrivit New York Times, Streicher s-a născut în 1769 în Augsburg, Germania. Tatăl ei, Johann Andreas Stein, a fost un renumit producător de pian, creditat cu crearea „acțiunii vieneze”, un tip de acțiune cu ciocan inversat cheie pentru spectacolele unor muzicieni ai acelor timpuri, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn și Ludwig von Beethoven, notează Met Cloisters. În această lume a muzicii s-a născut Nannette și a reușit să împresioneze pe toată lumea, încă de lao vârstă fragedă. Nu numai că a cântat la pian în fața lui Beethoven, când avea doar opt ani, dar, potrivit ClassicFM, marele artist i-a remarcat potențialul „uriaș”. Tânăra a început să fure meserie de la tatăl ei, iar până la vârsta de zece ani, avea deja o reputație de „vrăjitor mecanic”.


În 1792, pe când Nannette avea doar 23 de ani, tatăl acesteia s-a stins din viață. Aceasta  s-a căsătorit cu pianistul Andreas Streicher în această perioadă, devenind Nanette Streicher. Streicher și fratele ei Matthäus și-au unit forțele după moartea tatălui lor, schimbând numele companiei în Gerschwister Stein (Siblings Stein) și înființând magazinul la Viena. În acest moment, pianele se aflau într-o tranziție, deoarece oamenii căutau „instrumente mai grele și mai rezonante” pentru a cânta mai degrabă în sălile de concert decât în ​​case.


în 1802, Nannette are o dispută cu fratele ei și se retrage dom Gerschwister Stein. În timp ce Matthäus s-a proclamat moștenitorul de drept al numelui Stein, Streicher și-a înființat propria companie ca Streicher, născută Stein. Până în 1809, Streicher refăcuse mai multe dintre proiectele originale Stein, producând piane Streicher care erau mai mari, mai puternice și mai solide, tipul de instrument care era solicitat,  potrivit unui muzician „sălbatic și puternic” precum Beethoven. 

Nanette Streicher 1836.jpg
By Ludwig Krones - Sophie Drinker Institut, [1], Public Domain, Link


În 1817, Beethoven a angajat-o angajat pe Streicher pentru a-i conduce gospodăria. Geniul traversa mai multe crize, inclusiv pierderea auzului. Datorită susținerii lui Streicher, Beethoven a continuat să compună unele dintre cele mai mari lucrări ale sale, inclusiv sonata „Hammerklavier” și a noua simfonie. „Prietenia  lor a fost cea mai reușită relație cu o femeie pe care a avut-o Beethoven”, notează Times. 

Nannettte Streicher a murit în 1833 la vârsta de 64 de ani, în același an cu soțul ei Andreas. Fiul ei și apoi nepotul său au preluat compania Streicher și au menținut-o până la pensionarea nepotului Emil, în 1896. Astăzi, pianele Streicher se găsesc în muzee din întreaga lume și oamenii încep să o recunoască pe Nannette Streicher  ca pe un mare inovator și nu doar ca pe un prieten apropiat al geniului. 

 

 

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 19 dec, 15:00

Bancul serii: Altă soție

Fata îl sună pe iubitul ei şi plânge. Băiatul îngrijorat întreabă:


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții

Gluma spre final de zi: Stand-up comedy în viața de zi cu zi

Cea mai tare glumă despre viața de zi cu zi