Primele semne care îți arată că suferi de diabet. Cum să identifici simptomele și ce ar trebui să faci dacă le detectezi
Data actualizării:
Data publicării:
Diabetul reprezintă una dintre bolile metabolice cel mai des întâlnite în prezent. Această boală afectează din ce în ce mai mulți copii, tineri și adulți.

Există mai multe tipuri de diabet, printre care tipul 1, tipul 2, prediabetul și diabetul gestațional.

Care este diferența dintre tipurile de diabet?

În cazul diabetului zaharat de tip 1, organismul nu poate produce insulină, provocând astfel o creștere a zahărului din sânge. În schimb, în cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul produce insulină, dar nu în cantitatea adecvată pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge.

Prediabetul, pe de altă parte, se prezintă în etapele premergătoare apariției diabetului de tip 2; glucoza din fluxul nostru sanguin este crescută, dar nu suficient pentru a fi diagnosticată boala. Un lucru similar se întâmplă și în cazul diabetului gestațional. Apare în timpul sarcinii, ceea ce necesită o monitorizare strictă pentru a evita probleme majore atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului. Este posibil să dispară după naștere, dar poate evolua și către diabetul de tip 2.

Indiferent de tipul de diabet pe care ai putea să-l dezvolți, cel mai important este să-l detectezi rapid pentru a evita complicările și a te asigura de o calitate a vieții mai bună. Pentru aceasta, este crucial să fii atent la oricare dintre simptomele următoare expuse.

Principalele semne ale diabetului care ar trebui să te alerteze

Sursă foto: Freepik

Detectarea primelor simptome ale diabetului este crucială pentru evoluția bolii. Dacă aceasta duce la complicații, calitatea vieții poate fi puternic afectată. În plus, diabetul de tip 2 reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Diabetul, în general, indiferent de tipul său, prezintă o simptomatologie similară, conform Mayo Clinic:

  • Sete crescută.
  • Urinare frecventă.
  • Creșterea poftei de mâncare.
    Pierderea involuntară în greutate.
  • Oboseală.
  • Vedere încețoșată.

Cu toate acestea, există unele excepții care pot apărea mai frecvent într-un tip decât în altul. În cazul diabetului zaharat de tip 1, în special la copii, urinarea (diurnă sau nocturnă), chiar dacă nu este obișnuită, ar putea reprezenta un semn. La fel de bine, se poate observa o iritabilitate crescută și schimbări de dispoziție. În cazul diabetului de tip 2, pot apărea, de asemenea:

  • Răni care se vindecă încet.
  • Infecții frecvente.
  • Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare.
  • Zone de piele închisă, în general în zona axilelor și a gâtului.

Ce ar trebui să fac dacă bănuiesc că am diabet?

Sursă foto: Freepik

Poate părea logic, dar uneori corpul nostru ne trimite semnale pe care le ignorăm. Cel mai important lucru dacă ai suspiciuni sau prezinți simptome precum cele menționate este să consulți medicul. Detectarea diabetului este, din fericire, un proces simplu, iar experții au la dispoziție o varietate de teste de diagnostic.

Un test de sânge sau testul A1C sunt cele mai comune. Acestea măsoară nivelurile de zahăr din sânge, precis, prin hemoglobină, și astfel pot certifica starea organismului tău, informează 20minutos.es.

Conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, cele mai frecvente cauze în care pacienții au un risc de a dezvolta diabetul de tip 2 sunt: antecedentele familiale, supraponderalitatea sau obezitatea, antecedentele de prediabet sau diabet gestațional, lipsa de activitate fizică și depășirea vârstei de 35 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel