Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Există mai multe tipuri de diabet, printre care tipul 1, tipul 2, prediabetul și diabetul gestațional.
În cazul diabetului zaharat de tip 1, organismul nu poate produce insulină, provocând astfel o creștere a zahărului din sânge. În schimb, în cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul produce insulină, dar nu în cantitatea adecvată pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge.
Prediabetul, pe de altă parte, se prezintă în etapele premergătoare apariției diabetului de tip 2; glucoza din fluxul nostru sanguin este crescută, dar nu suficient pentru a fi diagnosticată boala. Un lucru similar se întâmplă și în cazul diabetului gestațional. Apare în timpul sarcinii, ceea ce necesită o monitorizare strictă pentru a evita probleme majore atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului. Este posibil să dispară după naștere, dar poate evolua și către diabetul de tip 2.
Indiferent de tipul de diabet pe care ai putea să-l dezvolți, cel mai important este să-l detectezi rapid pentru a evita complicările și a te asigura de o calitate a vieții mai bună. Pentru aceasta, este crucial să fii atent la oricare dintre simptomele următoare expuse.
Sursă foto: Freepik
Detectarea primelor simptome ale diabetului este crucială pentru evoluția bolii. Dacă aceasta duce la complicații, calitatea vieții poate fi puternic afectată. În plus, diabetul de tip 2 reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Diabetul, în general, indiferent de tipul său, prezintă o simptomatologie similară, conform Mayo Clinic:
Cu toate acestea, există unele excepții care pot apărea mai frecvent într-un tip decât în altul. În cazul diabetului zaharat de tip 1, în special la copii, urinarea (diurnă sau nocturnă), chiar dacă nu este obișnuită, ar putea reprezenta un semn. La fel de bine, se poate observa o iritabilitate crescută și schimbări de dispoziție. În cazul diabetului de tip 2, pot apărea, de asemenea:
Sursă foto: Freepik
Poate părea logic, dar uneori corpul nostru ne trimite semnale pe care le ignorăm. Cel mai important lucru dacă ai suspiciuni sau prezinți simptome precum cele menționate este să consulți medicul. Detectarea diabetului este, din fericire, un proces simplu, iar experții au la dispoziție o varietate de teste de diagnostic.
Un test de sânge sau testul A1C sunt cele mai comune. Acestea măsoară nivelurile de zahăr din sânge, precis, prin hemoglobină, și astfel pot certifica starea organismului tău, informează 20minutos.es.
Conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, cele mai frecvente cauze în care pacienții au un risc de a dezvolta diabetul de tip 2 sunt: antecedentele familiale, supraponderalitatea sau obezitatea, antecedentele de prediabet sau diabet gestațional, lipsa de activitate fizică și depășirea vârstei de 35 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mi-Th Influencer, emisiunea...
Anca Hâncu, doctor în...