Psiholog și psihiatru, care sunt diferențele. Radu Leca și Karla Meder: Nu e vorba de nebunie. Trebuie să înțelegi și să accepți
Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale ale vremurilor pe care le trăim.

Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale ale vremurilor noastre,  iar cei care trec prin astfel de momente, mai mult, care apelează la ajutor de specialitate, fie că vorbim de cel din partea unui psiholog, fie de cel din partea unui psihiatru nu trebuie etichetați ca ”fiind nebuni”.

Marea majoritate a românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.

Ne-am decis să demontăm miturile și să clarificăm care este diferența dintre psiholog și psihiatru.


Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, faptul că ”avem de-a face cu o tulburare afectivă, nu cu o nebunie”, mai mult, că este nevoie de educație pentru a putea înțelege, dar mai ales accepta aceste lucruri.

”Avem de-a face cu un statut care este înțeles de foarte puțin oameni. Cu cât oamenii sunt mai slab educați, lucru care se întâmplă la nivelul României de peste 30 de ani, oamenii au eludat sistemul de învățământ, în special sistemul academic, sunt milioane de copii care nu se mai duc la liceu, care renunță la școala generală, care abandonează facultatea, care fac niște cursuri mediocre pentru a câștiga bani din cleaning și alte lucruri mizere, atât timp, cât din punct de vedere structural academic, subiectul nu este antrenat, educat, nu poți să îi ceri să înțeleagă ceva ce nu poate să înțeleagă în viața lui. Că nu are cum”,  ne-a declarat psihologul Radu Leca.

Potrivit acestuia, acceptarea depresiei și anxietății în propria viață, dar și la cei de lângă noi, fie că aparține unui om drag sau unui membru de familie, unui apropiat sau iubitului/iubitei ori partenerului de viață, ține de educație.

”Noi nu vorbim aici de o acceptare tacită în care să spui că am acceptat și mă simt mohorât acum, gata, nu mai îmi trebuie nimic, sunt trist tot timpul, fiindcă am acceptat acest lucru.

Nu, ca să poți accepta anxietatea și depresia unui apropiat, să nu îl judeci și să nu îi spui că este un biet nebun ai nevoie să fii educat și să vezi acest lucru așa cum este”, a mai spus psihologul.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Spectacola | Dată: 27 mai, 16:13

Loredana Groza, foto Instagram

Loredana Groza, în costum de baie, la 52 de ani. Pătrățele pe abdomen și decolteu de infarct: „Le-ai stins lumina invidioaselor”

Sursa foto: Glaycy Correia, instagram

Miss Brazilia a murit la 27 de ani, după o operație banală. Ce s-a întâmplat cu Gleycy Correia: "Dumnezeu ne-a luat prinţesa"

Delia Matache și Răzvan Munteanu, foto Instagram

„Eu pun pâinea pe masă”. Delia a rupt tăcerea despre soțul „milionar”: Eu întrețin familia

Astrolog Nicoleta Ghiris, specialist în astrologie occidentală, metafizică chineză (astrologie chineză, specialist feng-shui) și numerologie

HOROSCOP CHINEZESC - IULIE 2022. Luna Caprei de foc. Astrolog Nicoleta Ghiriș: „Energie de întrajutorare”

Sursa foto: Anamaria German, instagram

„Am rămas paralizată pe viață” . Drama cântăreței de muzică populară Anamaria German. De 9 ani e în scaunul cu rotile

Bogdan Jianu, Catalina Ponor, Elvira Deatcu, foto Instagram

Cătălina Ponor s-a căsătorit cu Bogdan Jianu. Primele imagini de la eveniment

Captură video Youtube/ Neatza cu Răzvan și Dani

Dani Oțil, ajuns în culmea disperării: ”M-au părăsit. Nu glumesc”. Prezentatorul TV s-a plâns în direct

Sursa foto: Loredana Groza, Instagram

Loredana Groza, apariție de infarct. Cântăreața a pus pe ea doar haine transparente FOTO

Captură video Youtube/ Acces Direct

Atacatoarea Mirelei Vaida s-a întors. Femeia i-a distrus mașina vedetei, în timp ce aceasta era live: ”Să fie închisă”

Sursa foto: Bianca Drăgușanu, Instagram

Bianca Drăgușanu, apel disperat, pe holurile spitalului: ”Iată-mă în fața unei situații pe care nu am vrut să o fac publică”

Captură video Youtube/ Românii au Talent

Drama neștiută a lui Florin Călinescu. Fiul omului de televizune s-a sinucis, la doar 24 de ani

Sursa foto: Laurențiu Reghecampf, Instagram

Laurențiu Reghecampf, SUMA fabuloasă pe care o primește la noua echipă de fotbal. Este de aproximativ 3 ori mai mare