Record de vizitatori la expoziţia 'Victor Brauner: Invenţii şi magie', de la lansarea Capitalei Culturale Europene TM 2023
Data publicării:
Peste 12 mii de vizitatori din ţară şi din străinătate au trecut pragul Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT), pentru a admira prima retrospectivă dedicată artistului român Victor Brauner, din ziua deschiderii oficiale a Capitalei Culturale Europene TM 2023, în luna februarie, cifra reprezentând un record pentru muzeu.

"Probabil că nicio expoziţie din istoria muzeului nu a atras un număr atât de mare de vizitatori precum a făcut-o expoziţia 'Victor Brauner: Invenţii şi magie', în doar două luni. O expoziţie de succes pentru MNArT reprezintă un raport favorabil între un conţinut curatorial de calitate şi o prezentare pe măsură, dar factorul cel mai important rămâne, desigur, publicul care alege să vină în muzeu şi să descopere expoziţiile pe care le propunem. Până acum, doar cu expoziţia Victor Brauner, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara a depăşit numărul total de vizitatori de anul trecut. Ne propunem ca acest tip de succes să rămână un jalon pe care să îl atingem constant pe viitor", a declarat, marţi, directorul muzeului, Filip Petcu.

Expoziţia "Victor Brauner: Invenţii şi magie" este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, având coorganizator Centrul Pompidou Paris, alături de Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.

"Succesul expoziţiei ne confirmă importanţa investiţiilor în infrastructura culturală. În calitate de finanţator principal, Consiliul Judeţean Timiş a alocat pentru pregătirea expoziţiilor Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi (care se va deschide publicului pe 30 septembrie la MNArT, n.r.) resurse semnificative pentru a aduce infrastructura muzeală la standarde internaţionale. Vom continua să fim alături de sectorul cultural pentru a ne îndeplini un obiectiv comun, acela de a face din Timişoara Capitala Artelor Vizuale din România", a adăugat liderul administraţiei judeţene, Alin Nica.

Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, gravuri şi documente) compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Etienne Metropole, Musee Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate.

Fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Art Encounters, Ovidiu Şandor, completează că la demararea proiectului de a realiza o primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner în România, se ştia că este un artist mult prea puţin cunoscut în ţara noastră, iar iniţiatorii îşi doreau să contribuie la schimbarea acestei stări de fapt.

"La două luni de la vernisaj, putem vorbi de peste 12 mii de vizitatori unici ai expoziţiei 'Victor Brauner: Invenţii şi magie'. Sunt statistici care ne bucură şi ne fac mai încrezători că efortul nostru comun, al coorganizatorilor, va produce acea transformare fundamentală la nivelul percepţiei asupra acestui mare artist suprarealist", a declarat Ovidiu Şandor.

Cei care nu pot ajunge la Timişoara să admire expoziţia "Victor Brauner" sau vor să păstreze amintirea sa şi după încheierea acesteia, pot achiziţiona catalogul lansat cu acest prilej în ediţie bilingvă (română şi engleză) coordonat de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, care cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistene, Irina Cărăbaş, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner şi fotografii de arhivă cu artistul, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: expozitie  muzeu  timisoara  tm2023  victor brauner 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel