Respirație urât mirositoare, cauze și tratament. Bolile pe care le poate semnala: „Vizita la medicul stomatolog este imperios necesară”
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Mina Camelia Vasiliu, medic primar stomatologie, explică, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, care sunt cauzele respirației urât mirositoare, dar și care sunt cele mai eficiente remedii. 

Care sunt principalele cauze ale respirației urat mirositoare?
 
„Cauzele respirației urat mirositoare pot fi multiple, atât de cauza dentară, cât și de cauza generală. Mă voi referi la cele de cauza dentară întrucât fac parte în mod deosebit din zona mea de activitate. Enumăr  dinții cariați, probleme parodontale, igienă deficitară. Dintre cauzele generale sunt probleme digestive, reflux gastroesofagian, prezența anumitor bacterii la nivel digestiv, Helycobacter”, a explicat dr. Mina Camelia Vasiliu, pentru Spectacola. 


Afecțiunile dentare care pot provoca respirația urat mirositoare


 
-       Carioactivitate intensă și medie
-       Inflamatia parodontală în diferite stadii
-       Prezența unor infecții dentare
-       Prezența unor probleme de drenaj la nivelul glandelor salivare.  
-       Afecțiuni generale al căror tratament presupune administrarea unor medicamente care influențează secreția salivară și starea de sănătate a gingiilor
-       Anumite stări fiziologice cum ar fi sarcina, care poate fi însoțită de gingivita de sarcină.
 


 
Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la stomatolog


 
„Evident, în momentul în care respirația urât mirositoare persistă și atunci când începem să avem dureri sau disconfort la nivelul gingiilor și dinților, vizita la medicul stomatolog este imperios necesară. Însă, vizita la stomatolog ar trebui să fie un obicei sănătos, să o facem cu periodicitate și să nu ne  fie teamă. Nu trebuie să mergem la dentist doar atunci când apar probleme grave, ci ar trebui să o facem ca o măsură de prevenție, pentru a nu avea ulterior nevoie de tratamente laborioase și costisitoare.
Controlele periodice se fac atât în perioada dentiției de lapte, cât și la vârstă adultă. Eu le recomand la 6 luni”, explică medicul. 


Remedii împotriva respirației urat mirositoare

În continuare, dr. Mina Camelia Vasiliu dezvăluie care sunt cele mai eficiente remedii împotriva respirației urât mirositoare, cât și pașii corecți în îngrijirea și igienă dentară.


 
„Identificarea plăcii bacteriene ajută la conștientizarea pacientului și la corectarea tehnicii de periaj.
 Pe lângă periajul clasic, cu periuță manuală sau electrică, este necesar să folosim metode ajutătoare și anume ață dentară, periuțe interdentare, dușul bucal, furcile cu ață dentară, scobitorile elastice. Combinarea acestora depinde de morfologia dentară a fiecărui pacient și de motivarea acestuia. De asemenea, folosirea apei de gură este f importantă.

Câte minute ar trebui să periem dinții și care sunt mișcările corecte


 
Mișcările de periaj corecte sunt de la roz la alb sau altfel spus de la gingie spre marginea liberă a dintelui, periuța fiind înclinată în unghi de 45 grade raportat la axul vertical al dintelui. Aplicăm periuța pe câte 2 dinți, executăm cel puțin 8-10 mișcări de coborâre, respectiv de ridicare, în funcție de arcada pe care o igienizăm.

Periuța se aplică atât pe fața dinspre obraz, buză, cât și pe fața dinspre palat, respectiv limba. Ultima dată se curată fața orizontală a dinților cu care facem masticația.
 
Arcadele dentare cu înghesuiri, rotații, dizarmonii, prezintă zone retentive care nu pot fi curățate doar cu periuțe, acolo obligatoriu suplimentăm cu duș, ață, periuță interdentară. Durata periajului se recomandă a fi între 2-4 minute.

Cât de eficiente sunt apa de gură, ața dentară și irigatoarele bucale 

Apa de gură și dușurile bucale sunt recomandate; de asemenea, se recomandă alternarea pastei de dinți și a apei de gură. Nu se recomandă a la long folosirea aceluiași produs.
 
Produsele cu clorhexidină se recomandă pentru cei cu diferite stadii de afectare parodontală și după intervenții chirurgicale.
 
Controlul și igienizarea în cabinetul stomatologic este recomandat să se facă la 6 luni de la o vârstă cât mai mică, chiar înainte de a merge la școală. Pentru bebeluși, recomand suprimarea alimentării cu biberonul noaptea, în mod deosebit cu alimente vâscoase și dulci sau dacă chiar se dă biberon de noapte, să se dea apoi apă. Ideal ar fi pentru bebeluși, după fiecare biberon, să se curețe dinții cu un degetar special sau cu degetul înfășurat în compresă sterilă și cu apă, pentru ca lichidul vâscos să nu stagneze pe suprafață dentară”, a mai explicat medicul. 


Guma de mestecat- benefică sau nocivă danturii?
 

 „Eu personal am rețineri în ceea ce privește guma de mestecat, aș recomanda mai degrabă mentosanele, dar obligatoriu clătirea cu apă după. Mai sănătos o simplă clătire cu apă”, a explicat dr. Vasiliu.


Alimentele pe care ar trebui să le evităm, dacă vrem să avem o dantură sănătoasă

 
„DE EVITAT BĂUTURILE CARBOGAZOASE, care pot distruge și păta dinții!! Dulciurile aderente și rafinate gen acadele, caramele. De preferat alimentația echilibrată cu lactate, alimente crude fructe și legume, dulciurile pregătite în casă”, a mai arătat medicul. 
 


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli  carii  helycobacter  medic  mina camelia vasiliu  respiratie  respiratie urat mirositoare  stomatolog 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel