Rețeta de cozonaci a Gabrielei Cristea. Prezentatoarea TV a dezvăluit secretul culinar: „Dacă se ard cumva cozonacii să pui deasupra...”
Data publicării:
Gabriela Cristea le-a dezvăluit fanilor rețeta sa pentru cozonacii cu nucă și ciocolată. 

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că prezentatoarea TV este o gospodină desăvârșită. Gabriela Cristea și-a obișnuit fanii cu tot felul de rețete și preparate. De data aceasta, vedeta le-a dezvăluit fanilor cum prepară cei mai pufoși cozonaci cu nucă și ciocolată.

Rețeta de cozonaci a Gabrielei Cristea

Ingrediente

- 1 kg de făină;

- 400 de ml de lapte;

- 300 de grame de zahăr;

- ouă;

- 50 de grame unt;

- 100 ml de ulei;

- zahăr pudră;

- 14 grame de drojdie;

- zahăr vanilinat;

- ciocolată și lichior de cireșe amare pentru umplutură;

- un praf de sare.

Modul de preparare

Gabriela Cristea a pus 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri în castronul robotului de bucătărie, iar albușurile care rămân, le folosește la compoziție. Vedeta a menționat că ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Ulterior, ouăle se pun în blender, se adaugă restul de zahăr, esențele de vanilie și de rom, 3 pliculețe de zahăr vanilinat și se bate totul aproximativ 3-4 minute, până când compoziția se albește.

Peste drojdie se adaugă 100 de ml de lapte călduț și o lingură de zahăr. Se amestecă compoziția, după care se adaugă circa o lingură de făină, după care se lasă la o parte. După ce drojdia a crescut, se adaugă în bolul cu ouăle bătute, alături de o parte din lapte și o jumătate din cantitatea de făină. Compoziția se amestecă. Făina rămasă se amestecă cu puțină sare, după care se adaugă în compoziția formată și amestecată la robotul de bucătărie pentru încă circa 5 minute.

Prezentatoarea TV a dezvăluit secretul culinar:

„Acum urmează să îi facem prima creștere. O să strângem aluatul ca o bilă, îi punem înapoi în oală, îl acoperim cu folie și îl ducem într-un cuptor pe care l-am încălzit la 40 de grade și îl lăsăm aproximativ 30 de minute să crească. După ce aluatul a stat 30 de minute la prima dospire, vreau să vă spun că arată senzațional. A crescut cam de 3 ori în volum. Se pune un pic de ulei pe blatul de lucru, se pune un pic și pe mână.

Acum facem o împachetare, a doua împachetare și împăturim aluatul, mai lăsam 10 minute să se dospească. Am să-l desfac în trei bucăți, ca să fac 3 cozonaci. Teoretic, ar trebui cântărit și împărțit în trei. Eu o să-l fac din ochi. Formez niște bile.

E momentul acum să facem umplutura. Am aici 3 albușuri de ou, în care o să pun și praf de sare, în care o să bat albușurile spumă. După ce am băut albușurile, pun 3-4 linguri zdravene de zahăr pudră. Acum adăugăm nucile și ciocolata și este important să amestecăm cu o spatulă de jos în sus și destul de rar, ca să nu se desfacă spuma.

Acum punem din nou ulei pe blatul de lucru și luăm primul aluat și îl întindem bine cu sucitorul. Luăm o treime din compoziție și o întindem peste aluat bine. Se taie foaia pe din două. Fiecare se răsucește de la mijloc spre exterior, iar acum se pun doi câte doi și se împletesc. Unul dintre secretele mele e că îi îmbrac în pungi de plastic și îi pun înapoi în cuptorul încins la 40-45 de grade și îi las să crească acolo lent, aproximativ o oră și jumătate.

Între timp am dat cuptorul la 200 de grade, să se încingă. În momentul în care o să bag cozonacii, o să dau cuptorul la 170-175 de grade, îi bag la cuptor 25 de minute. Am aici un gălbenuș de ou pe care l-am frecat cu puțină sare și am amestecat cu două linguri de lapte. Întotdeauna gălbenușul îl dați exact înainte de a băga cozonacii la cuptor, nu ungeți cozonacii cu ou și cu lapte cu mult înainte, pentru că se vor usca.

Se zice că doar dacă se ard cumva cozonacii să pui deasupra folie de aluminiu. Eu le pun oricum. Deja au trecut 25 de minute și o să le pun și folia de aluminiu. O să scad temperatura la aproximativ 160-165 de grade. Fac aici o emulsie de apă destul de concentrată cu care am să-i ung pe deasupra, ca să arate frumoși și ca să se lipească și ornamentele astea de ei.”, a spus Gabriela Cristea, în timp ce pregătea cozonacii de sărbători, potrivit wowbiz.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Marina Almășan, foto Facebook

Marina Almășan luptă împotriva conducerii TVR 2. Realizatoarea TV a depus plângere penală pentru hărțuire și abuz în serviciu: „Continui să fiu hărțuită”




pixel