Rețetă de post: Chiftele de ciuperci cu cartofi
Data publicării:
Rețetă delicioasă de chiftele de post.

Ingrediente:

  • 250 g ciuperci proaspete
  • 500 g cartofi fierți în coajă
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare, piper
  • opțional: ½ linguriță chimen
  • 50 ml ulei
  • 2-4 linguri de pesmet (în funcție de soiul cartofilor)
  • o mână de pătrunjel verde tocat
  • puțin ulei pentru modelat chiftelele

Mod de preparare:

Se fierb cartofii în coajă (în apă cu 2 lingurițe de sare) și apoi se decojesc. Nu poți folosi cartofii fierți ca pentru piure (adică cubulețe fierte în apă), deoarece aceștia devin apoși și nu sunt buni pentru compoziția finală de chiftele. 

Se pregătește și o caserolă cu ciuperci proaspete tip champignon (pot fi albe sau brune) precum și ceapa, usturoiul. Nu este greșit dacă folosești ceapă albă sau verde, în locul celei roșii.

Se taie ciupercile în bucăți mari, se toacă ceapa și usturoiul, iar apoi se taie cartofii fierți, în cuburi. Nu contează forma, pentru că ulterior vor fi trecute toate prin mașina de tocat.

Se încinge o tigaie largă cu 2 linguri de ulei și se sotează ciupercile la foc mare, pentru 4-5 minute. La început ele lasă apă, dar apoi încep să sfârâie și să se rumenească frumos. Se mai amestecă ocazional cu o spatulă.

Peste ciupercile rumenite se pune ceapa, usturoiul și condimentele: sare, piper negru proaspăt măcinat și un pic de chimen. Se reduce focul de sub tigaie și se călește ceapa, până ce devine sticloasă, fără să se rumenească.

În final, se pun și cartofii în tigaie și se mai lăsat totul pe foc 2-3 minute. Aceștia absorb uleiul și toate aromele de ceapă, usturoi și ciuperci călite.

Se stinge focul și se trage tigaia deoparte, ca să se răcorească. 

După vreo 15 minute de răcorire, se bagă cartofii și ciupercile prin mașina de tocat carne, echipată cu sita cu orificii mari. 

Peste compoziția obținută se pune o mână bună de pătrunjel verde tocat și 2-4 linguri de pesmet alb. Cantitatea de pesmet variază în funcție de soiul cartofilor. Pesmetul este singurul ingredient care va îngroșa acest „aluat” de chiftele de legume și va absorbi umiditatea în exces din el.

Se amestecă bine compoziția (cu lingura sau chiar cu mâna) și se lasă pentru 5 minute deoparte, ca să aibă timp pesmetul să acționeze. Acesta se va umfla un pic de la lichide. 

Cu palmele unse cu ulei se rotunjește fiecare chiftea și se așează pe o farfurie unsă și ea cu puțin ulei.

Chifteluțele se pun la prăjit, iar apoi se servesc. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: chiftele de post  mancare  retete de post 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel