Rețetă de POST: Falafel. Cori Grămescu, truc ingenios pentru pregătirea năutului
Cori Grămescu, antrenor de fitness și nutriționist, vine cu o propunere delicioasă pentru perioada postului: Falafel. 

„Fiind o perioadă de post vă propun o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz la care puteți apela dacă aveți nevoie de inspirație.


▪ Ingrediente pentru 4 porții:

150 g năut uscat
50 g făină de năut
2 linguri de pastă de susan
1 cățel de usturoi
o lingură de ulei de măsline
o lingură de apă
½ lămăie
1 legătură de coriandru
un praf de chimen măcinat
sare și piper

▪ Preparare:

Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă.
Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper. Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute. Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde”, a explicat Cori Grămescu pe rețelele de socializare. 

5 reguli de alimentație în post

Cori Grămescu, antrenoare de fitness și nutriționist, a întocmit o listă cu 5 reguli pentru perioada de post, atfel încât silueta și sănătatea să nu fie periclitate. 

„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.


 Aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc. 


Consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.


Renunțarea la produsele puternic procesate – O serie de alimente ultra-procesate ar trebui scoase din alimentaţia de post – unele pate-uri de soia, crenvurşti de soia, căşcavalul vegetal etc. Citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă. 

 Mese frecvente – 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişcă, amaranth, ci şi derivatele – pâinea, pastele în prima parte a zilei, la micul dejun şi prânz. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon ca o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesa principală. Pentru cină şi gustarea de seară consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de migdale. 

Hidratare suficientă – cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv şi trebuie evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative”, a scris Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 03 dec 2022, 13:47

Sursa foto> unsplash, autor Sammie Chaffin

Vești bune și rele pentru Berbec, Săgetător, Fecioară și Pești. Revoluție pentru Vărsător și oportunități pentru Taur

Carmen Tănase, captură video Youtube

Recunoașteți personajul? Este una dintre cele mai celebre actrițe din țara noastră

Sursa foto: Mădălina Manole, Facebook

Astrologul Mădălina Manole a murit. Avea doar 38 de ani

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Cel mai mare păcat în funcţie de zodie. Mihai Voropchievici. Taurii sunt egoişti, Minciuna are picioare scurte pentru Gemeni

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop săptămânal 6-12 februarie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: unsplash, autor Ian Stauffer

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop RUNE 6-12 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Cabral, Instagram

Cu ce se ocupă Cabral, după ce s-a retras din televiziune: „Este greu de pensionat. Revine cu vești”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Doliu în lumea muzicii populare. O îndrăgită artistă s-a stins din viață, după ce fanii au încercat să o salveze

Sursa foto: Vlad Burghelea, Instagram

Antrenorul vedetelor, secretele siluetei. Cum i-a transformat Vlad Burghelea pe Codin Maticiuc și Smiley: „Cel mai bun sfat pe care-l pot da este...”

Neti Sandu, captură video Pro TV

Horoscop, miercuri, 1 februarie 2023, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile

Lidia Fecioru, captură video Antena 3

Lidia Fecioru, despre ceaiul "farmacie" care scade tensiunea arterială: "Nu se bea pe stomacul gol"