Rețetă de post: Ghiveci de legume
Data publicării:
Rețetă delicioasă de ghiveci de legume de post.

Ingrediente:

  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 cepe verzi sau 2 cepe galbene
  • 1 fir de praz
  • 4 căței de usturoi
  • 2 ardei (albi, roșii, kapia)
  • 1 vânătă mică
  • 1 dovlecel mic
  • 1 morcov
  • 1 - 3 cartofi
  • câteva buchețele de conopidă
  • o mână de păstăi de fasole
  • 6-8 roșii zemoase sau 700 ml suc de roșii
  • o bucată mică de varză albă sau roșie
  • o mână de verdeață tocată (mărar și pătrunjel verde)
  • sare, piper
  • cimbru uscat sau 1 foaie de dafin

Mod de preparare:

Se spală legumele si pun la scurs. Se decojește dovlecelul și se taie în felii semicirculare. Vânăta se taie pe lung, în sferturi și apoi în felii (cu coaja pe ea). Se presară sare peste feliile de vânătă și se lasă 10 minute deoparte, într-o strecurătoare.

Morcovul decojit se taie în bastonașe, varza fideluță. Ceapa verde se taie și ea mărunt, la fel și usturoiul. Cartoful în cubulețe de cca 2 cm, prazul în rondele și ardeii în felii sau cuburi.

Se sortează în felul următor, în funcție de cum le vei pune pe foc: ceapa verde, usturoiul și partea mai verde de la praz, dovleceii, vinetele, cartofii cubulețe cu ardeiul alb (care se gătește mai greu) și ardeiul rosu (mai fraged), împreună cu prazul alb. 

Se pune apă la fiert într-o crăticioară. Se crestează roșiile crude în X, cu un cuțitaș, doar la suprafață. Se cufundă 20 de secunde în apa clocotită și se scot într-o strecurătoare. În câteva minute se decojesc cu ușurință, apoi se bagă în blender și se transformă în suc proaspăt de roșii.

Poți opta pentru o tigaie largă și adâncă sau o oală pentru preparare, în care se pune uleiul la încins. Se storc ușor vinetele sărate în palme, ca să scape de apa din ele și se prăjesc la foc iute, pe ambele părți. După ce se fac, se scot într-un castron mic și în locul lor se pun la prăjit dovleceii și partea mai albă din praz. După ce sunt gata, se scos și dovleceii, și prazul în același castron cu vinetele. Ele vor intra ultimele în ghiveci și vor rămâne crocante.

În aceeași tigaie se mai adaugă un pic de ulei, deoarece vinetele și dovleceii l-au cam absorbit pe primul. Se începe cu călirea cepei, usturoiului și a cozilor de praz. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă și morcovul. Se pune capac și se lasă totul vreo 5 minute, la foc mic.

După morcovi, urmează cartofii și ardeiul alb. Acum se pune și piperul și cimbrul uscat. Se mai adaugă și niște sare și o ceșcuță de apă (150 ml) ca să aibă cartofii în ce să fiarbă.

Când cartofii sunt fierți pe jumătate, se pune varza roșie. La final, se adaugă conopida și ardeiul roșu. Fasole păstăi se adaugă și ea tot acum. Se adaugă și sosul de roșii.

Se adaugă vinetele și dovleceii prăjiți și se amestecă cu grijă. Se toacă o mână de verdeață și se zdrobesc alți 2 căței de usturoi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: ghiveci de legume  mancare de post 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel