Rețetă de post: Hamburgeri de dovleac și orez
Data publicării:
Hamburgerii cu dovleac și orez sunt o gustare perfectă pentru cei ce țin post în această perioadă. 

INGREDIENTE

Pentru o porție:

 150 g dovleac

 40 g orez

 jumătate de linguriță de turmeric

 jumătate de cățel de usturoi 

jumătate de linguriță de boia afumată

 1 lingură de făină chili (după gust)

Mod de preparare:

Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Orezul alb fierbe în cam 7 – 10 minute, pe când cel integral poate fierbe în circa 10-20 minute. După fierbere se condimentează cu turmeric, boia, chili și usturoi.În timp ce orezul se gătesște, pregătim dovleacul. Se curăță și se taie în cuburi. Acesta se poate găti la microunde (6 minute), la cuptor (30 minute) sau la aburi (20 minute).Orezul și dovleacul se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia. Se dă la rece timp de 10 minute. După ce se scoate de la frigider se adaugă lingura de făină și se amestecă bine. Cine are boala celiacă poate înlocui făina cu mălai fin.Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.Într-o tigaie în care am încins 1 lingură de ulei gătim hamburgerii la foc mediu, timp de 5 minute pe fiecare parte.Hamburgerii de dovelac cu orez se servesc în chifle cu salată sau ca atare lângă o garnitură de cartofi sau legume.

Ardei umpluți de post în sos de roșii

Ingrediente:5-6 ardei grași medii Ingrediente umplutură:150 g orez cu bob rotund1 ceapă veche mică + 1 ceapă verde (sau încă o ceapă veche)2 linguri de uleisare, piper, cimbru uscat1 morcov½ dovlecel mic⅓ vânătă150 g ciuperci proaspete½ ardei kapiao mâna bună de verdeață (pătrunjel, mărar)

 

Ingrediente sos de roșii:500 ml suc de roșii la sticlă sau cutiesare

 

Mod de preparare:

Se toacă cepele, se curăță și se toacă morcovul. Dovlecelul și vânăta se taie în cubulețe, iar ciupercile în felii sau sferturi (depinde de mărimea lor). Dacă nu vreți să puneți vânătă, puteți să o înlocuiți cu dovlecel.

Între timp se pregătesc și ardeii grași: se spală, după care se curăță de cotoare și de semințe.

Începem prepararea umpluturii. Alegem o tigaie mai adâncă în care punem ceapa la călit în ulei, cu puțină sare. Se sotează la foc mic, sub capac, 2-3 minute, fără să o ardem. Se adaugă morcovul ras și se continuă călirea alte 2 minute, fără capac. Se adaugă ciupercile și se așteptă ca acestea să-și lase apa. Se dă focul mai mare, astfel încât să se evapore lichidul din tigaie.

După alte 5 minute, se adaugă în amestec bucățelele de dovlecel și de vânătă. Se amestecă bine și se mai așteaptă 5 minute. Urmează ardeiul kapia, care poate rămâne ușor crocant. El va fierbe oricum și împreună cu ardeii umpluți.

Se asezonează totul cu sare, piper și cimbru uscat și se adaugă și orezul (crud, uscat). După aproximativ 5 minute se ia tigaie de pe foc.

Când totul este gata, cu lingura se umple fiecare ardei gras.  

În continuare se diluează 500 ml de suc de roșii cu 500 ml de apă caldă. Se pune și un praf de sare și se pune totul peste ardeii umpluți. Ei trebuie să fie aproape acoperiți de lichid.

Se pune cratița la foc mediu și se acoperă parțial cu un capac. Când ardeii încep să clocotească se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă 40-45 de minute. Acestea sunt suficiente ca orezul să fiarbă (el fiind și călit în prealabil). Sosul de roșii va scădea și se va îngroșa. Puteți găti acești ardei umpluți de post și la cuptor. Coacerea va dura o oră la 200 C. Poftă bună!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete
Tagurile articolului:   hamburger  post  rețetă 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox




pixel