Rețeta zilei. Chef Sorin Bontea, secretul unui cozonac fraged și pufos
Data publicării:
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști. Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta sa pentru un aluat fraged și pufos. 

Chef Sorin Bontea este unul dintre cei mai buni bucătari din România. Juratul de la Chefi la cuțite vine în sprijinul gospodinelor cu o rețetă foarte simplă de cozonac. Află care este secretul bucătarului pentru un aluat pufos și delicios.


Ingrediente: 


-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei

-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom 

 

Mod de preparare:


Laptele (400 ml)  trebuie pus la încălzit. Într-un bol amestecați . Faceți în mijloc o gaură. Gălbenușurile se amestecă cu sare până se omogenizează, iar untul (150 g) se topește. Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. 


Peste făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate și frământate bine până când capătă consistență. 


Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Secretul pentru un cozonac pufos este să frământați cât de mult puteți aluatul. Coca trebuie lăsată la crescut circa o oră și jumătate. Chef Sorin Bontea vă recomandă ca la fiecare jumătate de oră să mai frământați puțin aluatul. 


Umplutura pentru cozonac se prepară astfel: albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esență de rom.


Aluatul se împarte în două, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două. Una dintre cele 4 bucăți trebuie întinsă în forma unui dreptunghi. Peste punem din compoziția făcută anterior. Foaia obținută se rulează. 


Se împletesc câte 2 rulouri și se așează în tava unsă cu ulei. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Cozonacul trebuie uns pe deasupra cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade, potrivit A1.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac  reteta zilei  sorin bontea 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”




pixel