Rețeta zilei. Chef Sorin Bontea, secretul unui cozonac fraged și pufos
Data publicării:
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști. Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta sa pentru un aluat fraged și pufos. 

Chef Sorin Bontea este unul dintre cei mai buni bucătari din România. Juratul de la Chefi la cuțite vine în sprijinul gospodinelor cu o rețetă foarte simplă de cozonac. Află care este secretul bucătarului pentru un aluat pufos și delicios.


Ingrediente: 


-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei

-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom 

 

Mod de preparare:


Laptele (400 ml)  trebuie pus la încălzit. Într-un bol amestecați . Faceți în mijloc o gaură. Gălbenușurile se amestecă cu sare până se omogenizează, iar untul (150 g) se topește. Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. 


Peste făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate și frământate bine până când capătă consistență. 


Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Secretul pentru un cozonac pufos este să frământați cât de mult puteți aluatul. Coca trebuie lăsată la crescut circa o oră și jumătate. Chef Sorin Bontea vă recomandă ca la fiecare jumătate de oră să mai frământați puțin aluatul. 


Umplutura pentru cozonac se prepară astfel: albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esență de rom.


Aluatul se împarte în două, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două. Una dintre cele 4 bucăți trebuie întinsă în forma unui dreptunghi. Peste punem din compoziția făcută anterior. Foaia obținută se rulează. 


Se împletesc câte 2 rulouri și se așează în tava unsă cu ulei. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Cozonacul trebuie uns pe deasupra cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade, potrivit A1.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac  reteta zilei  sorin bontea 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




pixel