Riscurile la care te expui dacă stai pe un scaun de la geam, în timpul zborului cu avionul. De ce trebuie să fii foarte atent
Data publicării:
Atenție dacă stai la geam, în timpul zborului cu avionul. Te poți expune la probleme grave de sănătate.

La începutul acestui an, utilizatorul TikTok Finding Fiona a încărcat un videoclip de călătorie care a atras serios atenția, adunând peste 2 milioane de vizualizări și 1.000 de comentarii. În postare, ea a subliniat importanța purtării de cremă de protecție solară în timpul zborurilor, citând rapoarte potrivit cărora oamenii suferă mai multe daune solare atunci când se află la altitudini mai mari.

Riscurile la care te expui dacă stai pe un scaun de la geam, în timpul zborului cu avionul

"Chiar dacă te afli în interiorul aeronavei, din cauza altitudinilor mari, te confrunți de fapt cu radiații UV mai puternice, mai ales dacă te afli pe scaunul de la fereastră", spune ea în videoclip.

Potrivit dermatologilor, afirmația lui TikToker este parțial corectă - dar este și puțin greșită. "Vestea bună este că adevăratul risc de la un singur zbor, sau de la cineva care zboară ocazional, este probabil scăzut", a declarat Dr. Elizabeth Jones, profesor asistent de dermatologie la Thomas Jefferson University Hospital din Philadelphia, potrivit huffpost.com

Dar Jones a precizat că pentru membrii echipajului de zbor și piloți, riscul este mai mare. "Persoanele care zboară în scop profesional vor fi expuse mult mai mult la lumina ultravioletă, având în vedere - mai ales, dacă se află în cabina de pilotaj - dimensiunea parbrizului" și având în vedere tot timpul pe care îl petrec la o altitudine mai mare, a spus ea.

Jones a amintit un studiu din 2015 care a constatat că piloții și echipajul de cabină au o incidență de aproximativ două ori mai mare a melanomului, o formă mai puțin frecventă, dar mai gravă de cancer de piele, în comparație cu populația generală.

Așadar, există o legătură între zbor și daunele provocate de soare. Mai jos, dermatologii explică ce ar trebui să știți despre riscul de deteriorare solară atunci când vă aflați la altitudine de croazieră.

Geamurile avioanelor blochează majoritatea razelor UVB, dar nu și toate razele UVA.

"Geamurile avioanelor blochează în mod eficient majoritatea razelor UVB", a spus Jones, referindu-se la razele care pot provoca arsuri solare și cancer de piele. Așadar, chiar dacă stați pe scaunul de la fereastră, probabil că nu veți sfârși cu arsuri solare după un zbor. Dar asta nu înseamnă că nu pot apărea alte daune.

Acest lucru este valabil și pentru ferestrele din afara avionului, a declarat Dr. Jennifer Holman, dermatolog la U.S. Dermatology Partners Tyler din Texas. "Cele mai multe ferestre tipice dintr-o casă sau o mașină vor filtra ... cam 97%, 98% din radiațiile UVB, care este de obicei lungimea de undă la care oamenii se gândesc că provoacă arsuri solare", a spus ea.

Deși ferestrele blochează aceste raze, ele nu blochează toate razele. Potrivit lui Jones, geamurile avioanelor nu protejează complet de razele UVA, care pot "cauza îmbătrânirea prematură, ridurile și, în cele din urmă, pot contribui și la cancerul de piele". (Jones a remarcat, totuși, că "unele dintre ferestrele mai vechi blochează aproximativ 50% din razele UVA", iar "unele dintre modelele mai noi sunt mai eficiente chiar și la blocarea razelor UVA").

Din nou, acest lucru merge dincolo de avioane: Holman a spus că majoritatea geamurilor de sticlă, inclusiv geamurile mașinii dumneavoastră și geamurile de la cafeneaua locală, de asemenea, nu oferă protecție împotriva razelor UVA. În general, "majoritatea sticlei nu filtrează UVA", a precizat ea.

Purtarea de cremă de protecție solară în avion vă poate proteja de aceste raze nocive, care, potrivit lui Holman, pătrund "mai adânc în piele" și vă expun "la riscul diferitelor tipuri de cancer de piele, inclusiv la cea mai mortală formă de cancer de piele, melanomul".

Deci, cine are nevoie de cremă de protecție solară în avion?

Răspunsul scurt: toată lumea

Crema de protecție solară este importantă pentru ca oamenii să o poarte zilnic, indiferent dacă luați sau nu un zbor. "În calitate de dermatolog, bineînțeles, îi încurajez pe toți pacienții mei să își poarte crema de protecție solară ca un obicei zilnic, în fiecare zi, doar pentru expunerile cu care ne confruntăm și radicalii liberi care sunt în lume din cauza radiațiilor UV", a spus Holman.

Deși este important ca toată lumea să poarte protecție solară în avion, Jones a spus că anumite persoane ar trebui să fie deosebit de atente.

"Cine ar trebui să ia în considerare purtarea de protecție solară în avion?", a spus ea. "Cu siguranță, cineva cu un istoric personal sau familial de cancer de piele ar putea dori să obțină acea protecție suplimentară prin utilizarea unei creme de protecție solară".

Persoanele cu pielea deschisă la culoare care sunt mai sensibile la soare ar trebui să ia în considerare, de asemenea, acea protecție suplimentară. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu afecțiuni medicale care le fac sensibile la daunele provocate de soare și pentru persoanele care iau medicamente care cresc sensibilitatea la soare, a remarcat Jones.

Holman a spus că atunci când cumpărați o cremă de protecție solară, ar trebui să găsiți una care este etichetată "cu spectru larg", ceea ce înseamnă că protejează atât împotriva razelor UVA, cât și UVB. Acest lucru este întotdeauna necesar, inclusiv în avion, când nu sunteți protejat de acea lumină UVA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   avion  geam  riscuri  sănătate 


DC Media Group Audience

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

De ce nu îl place Teo Trandafir pe Jador. Prezentatoarea TV a dat cărțile pe față: „Adu-ți aminte ce am pățit cu el”

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Survivor All Stars, sursa foto Voyo

Anunț de ultimă oră la Survivor All Stars. Ce se va întâmpla cu Zanni, după ce a fost trimis în exil

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Ștefania, Andrei Ciobanu, captură video Voyo

Ștefania Stănilă îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Trebuia să fie acasă de mult”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Ana Porgras, Zanni, sursa foto Instagram

Ana Porgras a rupt legătura cu Zanni: „Au fost niște chestii urâte. Îi doresc casă de piatră cu Duli”

Captură video: Pro TV

Vali Vijelie, prima reacție după ce a înșelat-o pe Carmen Rusu. Cine e bruneta cu care a fost fotografiat: „Soția e supărată rău pe mine”

Captură video: YouTube/Cristian Stan

Boala autoimună de care suferă Sebastian Dobrincu. Tânărul milionar a făcut dezvăluiri șocante: „Nu știu dacă o să mai fiu în 10 ani”




pixel