Rozmarinul- Numeroase proprietăți și beneficii pentru sănătate
Data publicării:
Rozmarinul este o plantă care a fost folosită de-a lungul timpului în domeniul culinar, în aromaterapie, dar și în medicină, datorită proprietăților sale benefice pentru organism.

Rozmarinul are o istorie lungă de utilizări culinare și aromatice, pe lângă aplicațiile din medicina tradițională pe bază de plante și ayurvedică, potrivit unor studii. Tufa de rozmarin (Rosmarinus officinalis) este originară din America de Sud și regiunea mediteraneană. Face parte din familia de plante Lamiaceae, împreună cu mentă, oregano și busuioc.Mulți oameni se bucură de ceaiul de rozmarin pentru aromă, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Iată 6 beneficii potențiale pentru sănătate și utilizări ale ceaiului de rozmarin: 

Bogat în compuși antioxidanți, antimicrobieni și antiinflamatori -Antioxidanții sunt compuși care vă ajută să vă protejați corpul de daunele oxidative și inflamații, care pot duce la boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2, potrivit unor studii. Acestea pot fi găsite într-o varietate de alimente vegetale, cum ar fi fructe, legume și ierburi, cum ar fi rozmarinul. Ceaiul de rozmarin conține, de asemenea, compuși care pot avea proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Activitatea antioxidantă și antiinflamatorie a rozmarinului este atribuită în mare măsură compușilor săi polifenolici, cum ar fi acidul rosmarinic și acidul carnosic.

Datorită capacității sale antioxidante, acidul rosmarinic este adesea utilizat ca un conservant natural pentru a crește durata de valabilitate a alimentelor perisabile, potrivit unor studii.

Compușii din ceaiul de rozmarin pot avea, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Frunzele de rozmarin sunt folosite în medicina tradițională pentru efectele lor antibacteriene și de vindecare a rănilor.

Studiile au investigat, de asemenea, efectele acidului rosmarinic și carnosic asupra cancerului. Au descoperit că cei doi acizi pot avea proprietăți antitumorale și chiar încetinesc creșterea celulelor de leucemie, sân și cancer de prostată.

Poate sprijini sanatatea creierului- Unele studii pe eprubete și pe animale au descoperit că compușii din ceaiul de rozmarin vă pot proteja sănătatea creierului prin prevenirea morții celulelor creierului .Cercetările la animale sugerează că rozmarinul poate sprijini chiar recuperarea din afecțiuni care pot duce la leziuni ale creierului, cum ar fi un accident vascular cerebral. Alte studii sugerează că rozmarinul poate preveni efectele negative ale îmbătrânirii creierului, sugerând chiar un efect protector împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Poate aduce beneficii sănătății inimii- Un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de rozmarin a redus riscul de insuficiență cardiacă în urma unui atac de cord.

Poate favoriza digestia- Extractul de rozmarin este uneori folosit pentru tratarea indigestiei, dar cercetările cu privire la această utilizare lipsesc. Totuși, se crede că rozmarinul sprijină digestia, promovând un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale și reducând inflamația, potrivit unui studiu.


Poate stimula pierderea în greutate Un studiu efectuat pe animale a observat că rozmarinul a împiedicat creșterea în greutate la șobolani, chiar și la cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi 


Poate favoriza creșterea părului- Unii oameni susțin că utilizarea ceaiului de rozmarin de casă ca clătire a părului favorizează creșterea părului, dar cercetările lipsesc. Unele studii sugerează că uleiul sau extractul de rozmarin pot reduce căderea părului, dar trebuie aplicat pe scalp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii  rozmarin  sănătate 

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Previziuni pentru toate zodiile

Astrologul Ana-Maria Ticea a făcut previziunile pentru...


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube, Vorbește Lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima jumătate a lunii mai 2024. Vin oportunități importante pentru mai multe zodii




pixel