Oana Roman, revoltată după ce a testat cel mai scump sendviș din România. Prețul a stârnit o reacție acidă din partea vedetei
Răspunsul la această întrebare variază. Deși sfatul adesea dat este de a consuma zilnic opt pahare de apă, acest număr este un prag minim și nu reprezintă baza recomandată. Doctorul Vasi Rădulescu demontează acest mit.
Doctorul a vorbit în cartea „O să te tragă curentu și alte mituri despre sănătate”, despre acest mit tot mai des întâlnit. Medicul Vasi Rădulescu a precizat că nu avem nevoie de opt pahare de apă pe zi, chiar dacă hidratarea este foarte importantă. Acesta susține că trebuie să bem multă apă în momentul în care stăm în temperaturi foarte ridicate și transpirăm semnificativ, în momentul în care facem exerciții fizice, ne confruntăm cu perioade diaretice sau vărsături.
„Nu ai nevoie de opt pahare de apă pe zi. Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie. Trebuie să bei mai mult când stai în temperaturi înalte și transpiri semnificativ, când pierzi în timpul exercițiilor fizice, dacă ai avut perioade diaretice sau de vărsături etc. Orice organism are nevoi distincte și aportul este dinamic. Avem în creier un centru special al setei și el depistează fin orice grad de dezhidratare, declanșând nevoia de aport hidric. Nu trebuie să ne forțăm să bem apă, să avem aport la fiecare trei minute, să bem cantități prea mari. Între doi și trei litri sunt suficienți într-o zi, mai puțin iarna și mai mult vara, când corpul pierde mult prin transpirație și perspirație (prin procesul respirator).”, a scris dr. Vasi Rădulescu, în cartea „O să te tragă curentu și alte mituri despre sănătate”
Doctorul Vasi Rădulescu a ținut să precizeze că oamenii pot produce apă singuri, mai ales din proteine și glucide, prin ciclul respirator celular.
„Ca o curiozitate, să știți că producem apă și singuri, în corpul nostru, mai ales din proteine și glucide, prin ciclul respirator celular. Acolo, la nivel celular, glucoza combinată cu oxigenul duce la formarea de apă, dioxid de carbon, punți de energie utilizate în formarea de ATP (adenozin trifosfat, substratul energetic fundamental al organismului) și uneori radicali liberi de oxigen, pentru că procesul nu e perfect întotdeauna. Apa rezultată se numește apă metabolică și poate ajunge la câteva sute de mililitri pe zi.”, a mai spus medicul, în cartea sa.
Corpul nostru este alcătuit în cea mai mare parte din apă (60%). Refacerea lichidelor pe parcursul zilei este esențială pentru:
Reglarea temperaturii corpului
Sănătatea articulațiilor și a țesuturilor
Sănătatea coloanei vertebrale
Eliminarea (urină, transpirație și scaun)
Digestia
Menținerea circulației sângelui
Este posibil să vă simțiți deshidratat dacă sunteți amețit, aveți gura uscată sau urina de culoare închisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate