Șase alimente care te fac să transpiri excesiv. Trebuie să le eviți pe timpul verii
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii au identificat faptul că anumite alimente pot avea un impact destul de nedorit asupra corpului, mai ales vara.

Traversăm deja o vară extrem de călduroasă, care aduce temperaturi record, în multe părți ale țării. Chiar dacă faceți diferite lucruri prin care să vă țineți departe de căldură, cum ar fi să mergeți la mare sau să stați în casă cu aerul condiționat la maximum, s-ar putea să transpirați excesiv și din cauza dietei zilnice. Nu doar mâncarea condimentată sau supa fierbinte vă poate face să transpirați, ci și alte alimente.

1. Hot dog-ul

Deși hot dogii sunt printre preferatele preparate de fast food, după cum explică Cesar Sauza, MS, dietetician nutriționist, consumul de carne procesată precum hot dogii ar putea da startul la transpirație.

"Este probabil ca aceștia să provoace transpirație din cauza nivelului ridicat de sodiu, ceea ce duce la faptul că organismul nostru are nevoie să elibereze sodiul suplimentar prin transpirație", spune Sauza, adăugând că hot-dogii conțin, de asemenea, o mulțime de grăsimi saturate, ceea ce "mărește volumul de muncă asupra organismului nostru".

2. Chipsuri de cartofi

Înainte de a lua o mână de chipsuri de cartofi, nu uitați că această gustare este, de asemenea, un aliment procesat cu un nivel ridicat de sodiu.

"Cartofii prăjiți, adică chipsurile, contribuie la retenția de apă în organism", spune Taylor Osbaldeston, RHN, nutriționist holistic înregistrat.

La fel ca în cazul hot-dogurilor, excesul de sodiu din chipsuri "duce la balonare și la o creștere a temperaturii corporale, determinând organismul să transpire în efortul de a-și regla căldura internă", spune Osbaldeston.

3. Nuca de cocos

Există puține lucruri mai răcoritoare decât nuca de cocos, fie că este sub formă de apă proaspătă de cocos sau înghețata de cocos. Dar nucile de cocos au un conținut ridicat de grăsimi, potrivit lui Kieran Sheridan, expert în fizioterapie.

"Nucile de cocos sunt un aliment bogat în grăsimi, ceea ce înseamnă că vor fi mai susceptibile să te facă să transpiri atunci când ești afară, în căldură", explică Sheridan. "Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce corpul tău se încălzește, începe să descompună celulele adipoase și să elibereze energia lor stocată sub formă de căldură."

4. Ciocolata neagră

Dacă încerci să te bucuri de un răsfăț dulce, rămânând în același timp pe partea sănătoasă, s-ar putea să te orientezi spre puțină ciocolată neagră. Aceasta are beneficii pentru sănătate, dar dintre toate ciocolatele, ea conține și cea mai multă cofeină, potrivit Cocoelectric. 

"Alimentele care conțin cafeină pot duce la creșterea transpirației datorită efectului lor stimulator asupra organismului", spune ea.

Potrivit lui Richards, cofeina poate crește temporar ritmul cardiac, rata metabolică și ritmul sanguin, iar toate acestea pot ridica temperatura corpului.

5. Dulciuri

Și alte dulciuri vă pot crește transpirația, indiferent de conținutul lor de cofeină. De fapt, cele mai multe bomboane au o cantitate mare de zahăr adăugat, care este, de asemenea, un factor major de declanșare a transpirației, potrivit lui Osbaldeston.

"Alimentele zaharoase provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la o creștere a producției de căldură metabolică", spune ea. "Pentru a disipa această căldură, organismul inițiază transpirația".

6. Ardeiul iute

Acest lucru poate părea un pic evident, dar merită repetat. Și chiar dacă sunteți conștienți de faptul că mâncarea picantă vă provoacă acest lucru, s-ar putea să nu știți de ce.

Michael May, FRCS, director medical și chirurg principal al Clinicii Wimpole din Londra, explică faptul că ardeii iuți conțin un ingredient numit capsaicină. Aceasta este cea care vă încălzește gura - și restul corpului.

"Capsaicina declanșează receptorii nervoși și crește temperatura corpului, crescând transpirația ca răspuns natural de răcire", spune May, notează Bestlife.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  sănătate  transpiratie 


DC Media Group Audience

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

De ce nu îl place Teo Trandafir pe Jador. Prezentatoarea TV a dat cărțile pe față: „Adu-ți aminte ce am pățit cu el”

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Survivor All Stars, sursa foto Voyo

Anunț de ultimă oră la Survivor All Stars. Ce se va întâmpla cu Zanni, după ce a fost trimis în exil

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Ștefania, Andrei Ciobanu, captură video Voyo

Ștefania Stănilă îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Trebuia să fie acasă de mult”

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Ana Porgras, Zanni, sursa foto Instagram

Ana Porgras a rupt legătura cu Zanni: „Au fost niște chestii urâte. Îi doresc casă de piatră cu Duli”




pixel