Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Dacă nu vă treziți revigorat sau simțiți că sunteți mereu fără energie, înseamnă că ceva nu este în regulă. Mai jos, experții explică motivele pentru care vă treziți obosit (și vă simțiți ca și cum ați fi mereu obosit) și cum să vă recâștigați energia, potrivit Prevention.
Există o mulțime de motive pentru care te-ai putea trezi pe partea greșită a patului - și să rămâi așa toată ziua.
Dacă nu ați auzit niciodată de ea, inerția somnului este termenul tehnic pentru o stare tipică de somnolență matinală. Acesta este motivul pentru care vă puteți simți puțin clătinat în picioare sau dezorientat după ce vă ridicați din pat - creierul dumneavoastră se trezește în mod esențial.
"Studiile au arătat că fluxul sanguin în creier este mai lent timp de până la 30 de minute după trezire, comparativ cu cel de dinainte de a adormi", explică Robin M. Tucker, doctor în științe, profesor asociat de știința alimentelor și nutriție la Michigan State University, care studiază intersecția dintre nutriție și somn. Ea adaugă că senzația de somnolență durează între 15 minute și o oră pentru majoritatea oamenilor, dar alții o pot experimenta timp de mai multe ore.
"Inerția somnului durează de obicei mai mult timp după nopți de somn insuficient, mai ales dacă aceste nopți sunt consecutive", spune Tucker. "Deși poate fi enervant să nu poți sări din pat și să fii în cea mai bună formă, unii oameni de știință cred că inerția somnului te ajută să te întorci rapid la somn și previne trezirile nedorite." Acestea fiind spuse, se crede că trezirea în timpul etapelor profunde ale somnului provoacă o inerție a somnului mai gravă, adaugă ea.
Din motive evidente, poate fi destul de complicat să faci diferența între inerția somnului și oboseala generală, dar Peter Polos, M.D., Ph.D., membru al Academiei Americane a Somnului și expert în Sleep Number spune că inerția somnului dispare de obicei pe măsură ce ziua avansează, în timp ce epuizarea poate persista pe tot parcursul zilei, adesea ameliorată doar de un pui de somn.
Fie că vrei să crezi sau nu, timpul petrecut în fața ecranului are un impact serios asupra somnului tău, mai ales asupra calității acestuia. Cu toate acestea, mulți dintre noi se angajează în ceea ce Tucker numește "amânarea răzbunării la culcare", sau decizia de a rămâne treji după o zi plină pentru a participa la activitățile de agrement pe care altfel le-am pierde (de exemplu, defilarea, vizionarea la televizor) în loc să dormim.
"Utilizarea calculatoarelor, tabletelor, telefoanelor mobile și a televizoarelor prea aproape de ora de culcare poate inhiba eliberarea de melatonină și întârzia instalarea somnului, așa că cel mai bine este să le închizi cu o oră înainte de culcare pentru a evita expunerea suplimentară", spune Dr. Polos. În general, el adaugă că dormim cel mai bine într-o cameră întunecată și răcoroasă (între 67 și 69 de grade), așa că, dacă adormiți cu televizorul aprins, acesta ar putea să vă strice calitatea somnului.
O bună igienă a somnului înseamnă menținerea unui mediu de somn și a unei rutine zilnice care să favorizeze un somn odihnitor. Efectuarea unor mici modificări la lenjeria de pat sau la orele de culcare poate face o diferență enormă. "Asigurați-vă că dormiți pe un pat confortabil care vă susține din cap până în picioare", spune Dr. Polos. "Merită să vă uitați la un pat inteligent, care vă permite să reglați confortul și fermitatea pe fiecare parte a patului."
Pernele sunt la fel de importante - Dr. Polos spune să găsești una care să se potrivească stilului tău de somn, fie că dormi pe o parte, fie că ai nevoie de susținere pentru gât.
Cofeina este un stimulent, iar o extra ceașcă de după-amiază ar putea să vă afecteze mai mult decât vă dați seama. "Unii oameni metabolizează cofeina mai încet decât alții", explică Tucker. Și, deși alcoolul este un deprimant, poate perturba etapele REM ale somnului, adaugă Dr. Polos, împiedicându-vă să intrați în somnul profund necesar pentru refacere. De aceea, el recomandă evitarea oricăreia dintre aceste substanțe cu până la patru ore înainte de culcare.
Tulburările de somn, cum ar fi insomnia și apneea obstructivă de somn, interferează în mod obișnuit cu somnul și starea de veghe. Persoanele cu apnee în somn, în special, sunt predispuse să se simtă obosite chiar și după o noapte întreagă de somn. "[Aceasta] face ca căile respiratorii să se închidă în mod repetat pe parcursul nopții", explică Tucker, ceea ce vă trezește brusc pentru a respira. "S-ar putea să nu vă amintiți aceste treziri, dar ele sunt perturbatoare și pot face ca oamenii să nu reușească să se simtă revigorați după somn", adaugă ea. Semnele majore ale apneei de somn sunt sforăitul puternic și somnolența în timpul zilei, iar pentru diagnosticare este necesar un test de somn.
Este într-adevăr adevărat că unii oameni sunt în mod natural bufnițe de noapte, iar alții se trezesc odată cu găinile.
"Acestea sunt, de obicei, predeterminate genetic", spune Polos. "Ele pot fi modificate într-o anumită măsură, dar, de obicei, una nu poate fi înlocuită cu cealaltă".
În afară de obiceiurile deja menționate, există alte câteva modalități prin care vă puteți simți mai alert, mai repede dimineața.
"Expunerea la lumină, în special la lumina soarelui, dimineața ne ajută să ne trezim", spune Tucker, adăugând că, în general, o expunere mai mare la lumina zilei încurajează, de asemenea, un debut mai devreme al somnului. Acest lucru se datorează faptului că lumina și ritmul circadian sunt legate în mod intrinsec și, astfel, expunerea avansează ciclul natural de somn, adaugă Polos. Așadar, ar putea fi timpul să renunțați la perdelele întunecate sau să încercați un ceas deșteptător care imită răsăritul soarelui pentru a obține lumina de care aveți nevoie pentru a vă trezi plin de energie.
Te-ai simțit vreodată și mai obosit după ce ai dormit cele 10 minute pe care ți le permite butonul snooze? Acest lucru se datorează faptului că apăsarea snooze crește probabilitatea de a vă trezi în timpul unei etape profunde de somn, ceea ce înrăutățește inerția somnului, explică Polos. Așadar, cel mai bine este să îți setezi alarma pentru numărul de ore de care ai nevoie pentru a te odihni bine sau să rămâi treaz în timpul perioadelor de snooze, folosind alarmele pentru a ajuta inerția somnului să se risipească.
Dr. Polos spune că se știe că a face yoga sau a face o plimbare rapidă cu o oră înainte de culcare sprijină somnul. "Exercițiile fizice sunt întotdeauna o decizie excelentă și pot ajuta la promovarea unui somn de calitate ca o componentă cheie a sănătății tale generale", adaugă el.
Da, chiar și în weekenduri. "Lucrând cu persoane care sunt nemulțumite de cantitatea sau calitatea somnului pe care îl au, am constatat că menținerea unei ore de culcare și de trezire consecvente este un instrument simplu, dar foarte puternic pentru a obține un somn mai mult și mai bun", spune Tucker. Deși poate fi o provocare la început, va merita. "Somnul nu este timp pierdut", adaugă Tucker. "Este vital pentru sănătatea ta și ar trebui să fie prioritar."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: dormit obosit somn trezire
Anca Hâncu, doctor în...