Scobitorile, periculoase sau nu pentru dinți? Dr. Alin Gabor: „Nu știu câți dintre voi știți...”
Scobitorile sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai des folosite instrumente utilizate de oameni în așa zisă igienă a dinților. Deși le cumpărăm și apelăm la ele cu nonșalanță, rareori ne punem problema dacă ele sunt sigure pentru sănătatea dinților noștri.

Medicul stomatolog Alin Gabor explică, din practica din cabinetul stomatologic, că utilizarea frecventă a acestui instrument uzual pune în pericol sănătatea danturii noastre.

„Nu știu câți dintre voi știți, dar scobitorile strică dinții. Acest obiect, descoperit acum mai bine de 9000 de ani, era făcut din fildeș, din lemn, din tot felul de materiale prețioase, și era folosit și pe post de igienă, dar și ca bijuterie.
De ce strică dintii? Folosite des și zilnic, scobitorile afectează dintele prin abraziunea lui, adică distrugerea lui, pentru că pune prea mare presiune pe dinte. De asemenea, prin presarea gingiei se pot provoca boli serioase ale gingiilor. În plus, utilizarea lor produce spațiu între dinți, lucru care se agravează în timp și blochează mult mai multe alimente în zona respectivă. De asemena, scobitoarea distruge smalțul dentar prin presiunea pusă pe dinte. În concluzie, nu recomand folosirea scobitorilor.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Obiceiul utilizării scobitorilor este vechi de mii de ani. Conform arheologilor, prima scobitoare a fost găsită între dinții unui craniu de om din Neolitic care a trăit acum 9.000 de ani. Totuși, deși pe piață au apărut și alte alternative, așa cum este ața dentară sau periuțele interdentare, mulți dintre români preferă în continuare scobitorile. De ce nu sunt benefice pentru dantură?
Cu ce pot fi înlocuite tradiționalele scobitori? Dr. Alin Gabor recomandă fie periuțele interdentare, fie ața dentară, fie periuța electrică sau cea manuală, fie dușul bucal sau apa de gură.

“Le recomand pacienților să folosească, cu atenție, ața dentară fără să forțeze atunci când o introduc între dinţi, pentru a nu leza în vreun fel gingia. Periuțele interdentare sunt extrem de căutate în ultima perioadă, întrucât țin cu succes locul scobitorilor. Acestea sunt niște perii mici, special concepute pentru a curăța toate spațiile dintre dinți”, conchide dr. Alin Gabor.

Data: 30 mai 2023, 14:04
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alin gabor  dinti  scobitoare  stomatolog 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...