Semne ale dependenței. Dr. Laura Cătană a explicat cum îți dai seama că ai o problemă: „Persoanele se feresc să-și recunoască”
Data publicării:
Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, a fost invitată la emisiunea „Dezbateri în Sănătate", unde a vorbit despre dependențe și a explicat care sunt semnele care indică această boală.  

Invitată în cadrul emisiunii „Dezbateri în Sănătate", Laura Cătană, medic primar psihiatru, alături de Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola.ro, a vorbit despre dependența ca boală.

Dr. Laura Cătană a evidențiat dificultatea recunoașterii dependenței, menționând că persoanele afectate au adesea probleme în a accepta că au dezvoltat o problemă. Ea a subliniat schimbările semnificative în stilul de viață ca rezultat al dependenței și a insistat asupra necesității de a aborda cauza principală a acesteia.

„Mai mulți factori contribuie la declanșarea dependențelor”

Potrivit medicului, predispoziția genetică, mediul social, mediul cultural, accesul la diverse substanțe și anturajele sunt unii dintre factorii care contribuie la declanșarea dependențelor.

„Recunoașterea unei probleme de dependență este importantă. În primul rând, persoana în sine greu acceptă că are asemenea problemă, foarte greu ajunge să înțeleagă că un viciu sau un obicei a devenit o dependență, ceea ce duce la schimbarea totală a stilului de viață. Mai mulți factori contribuie la declanșarea dependențelor. În primul rând, putem să discutăm de o predispoziție genetică, dar nu înseamnă neapărat că dacă în familie am avut persoane care au avut probleme în trecut, se poate dezvolta.

Dependența este un cumul de factori, pe lângă predispoziția genetică, mediul social, cultural, accesul la substanțe, care astăzi sunt la îndemână tuturor și sunt ușor de procurat, anturajele care sunt o mare problemă și ce se ascunde în spatele dependențelor.

Deși pacienții care ni se adresează nouă, se adresează pentru dependență, eu întotdeauna le zic că e cea mai mică problemă. Succesul medical în tratarea unei probleme de dependență înseamnă să ajungem la miezul problemei, ce se ascunde în spatele acestei dependențe.

De obicei, găsim tulburări de natură psihică: o depresie, o anxietate, tulburări de personalitate pe care, pe plan emoțional, neștiind să le gestioneze, persoanele își caută refugiul în dependențe”, a spus Dr. Laura Cătană.

Clasificarea dependențelor

Potrivit medicului, atunci când discutăm de o dependență, majoritatea fug cu gândul la substanțe, dar dependența include mai multe subcategorii:

  • Dependența de alcool care  este un refugiu. Foarte multe persoane, pe fond de stres, epuizare, își caută refugiul în alcool, fără să-și de seama că de la un consum minim ajung la dependență.
  • Dependența de substanțele pe care toată lumea le discută în momentul de față: drogurile - marijuana, ecstasy, heroină și cocaină sunt la mare consum în momentul de față.
  • Dependența de medicamente: opioidele, benzodiazepinele. Una este să faci un tratament și alta este să le consumi cu scopul de a te droga.
  • Dependențele care au impact asupra comportamentului: jocurile de noroc care în ultima perioadă sunt o mare problemă, în primul rând pentru impactul financiar și stresul permanent de a paria.
  • Dependența de internet care ne fură viața, relațiile interpersonale. Totul este dat peste cap.
  • Dependența de jocurile video este o mare problemă.
  • Dependența de mâncare, mâncatul compulsiv pe baza emoțiilor și a stresului.

Ca să avem rezultate și să putem trata dependențele trebuie să existe o evaluare amănunțită.

Cum îți dai seama că ai o problemă

„În primul rând, consumul unei substanțe sau comportamentul schimbat pentru o anumită activitate, toleranța, creșterea consumului pentru a obține acea senzație, apariția simptomelor de sevraj, fizice, emoționale, în momentul în care întrerupem consumul, preocuparea pentru a-și procura substanța sau a-și găsi timp să dezvolte acel comportament, impactul asupra vieții sociale și chiar trăirea într-un stres permanent de a nu fi descoperit. Ei se feresc să-și recunoască problema și disimulează foarte mult, căutându-și scuze că situația este sub control, că doar cei din jur văd că există o problemă. Toate acestea duc la frica de a fi descoperit. Este un cerc vicios care agravează orice stare psihică.

Trăiesc cam tot ce există ca simptome, depresie, anxietăți, fluctuații de dispoziție, iritabilitate, nimic nu mai este în regulă în momentul în care devin dependenți. Neînțelegerea față de cei din jur, căutarea permanentă a unor scuze, a unor motivări a comportamentului lor, ceea ce face greu de gestionat situația în familie", a spus Dr. Laura Cătană, în cadrul emisiunii la emisiunea „Dezbateri în Sănătate".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: Pro TV

Vali Vijelie, prima reacție după ce a înșelat-o pe Carmen Rusu. Cine e bruneta cu care a fost fotografiat: „Soția e supărată rău pe mine”




pixel