Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Invitată în cadrul emisiunii „Dezbateri în Sănătate", Laura Cătană, medic primar psihiatru, alături de Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola.ro, a vorbit despre dependența ca boală.
Dr. Laura Cătană a evidențiat dificultatea recunoașterii dependenței, menționând că persoanele afectate au adesea probleme în a accepta că au dezvoltat o problemă. Ea a subliniat schimbările semnificative în stilul de viață ca rezultat al dependenței și a insistat asupra necesității de a aborda cauza principală a acesteia.
Potrivit medicului, predispoziția genetică, mediul social, mediul cultural, accesul la diverse substanțe și anturajele sunt unii dintre factorii care contribuie la declanșarea dependențelor.
„Recunoașterea unei probleme de dependență este importantă. În primul rând, persoana în sine greu acceptă că are asemenea problemă, foarte greu ajunge să înțeleagă că un viciu sau un obicei a devenit o dependență, ceea ce duce la schimbarea totală a stilului de viață. Mai mulți factori contribuie la declanșarea dependențelor. În primul rând, putem să discutăm de o predispoziție genetică, dar nu înseamnă neapărat că dacă în familie am avut persoane care au avut probleme în trecut, se poate dezvolta.
Dependența este un cumul de factori, pe lângă predispoziția genetică, mediul social, cultural, accesul la substanțe, care astăzi sunt la îndemână tuturor și sunt ușor de procurat, anturajele care sunt o mare problemă și ce se ascunde în spatele dependențelor.
Deși pacienții care ni se adresează nouă, se adresează pentru dependență, eu întotdeauna le zic că e cea mai mică problemă. Succesul medical în tratarea unei probleme de dependență înseamnă să ajungem la miezul problemei, ce se ascunde în spatele acestei dependențe.
De obicei, găsim tulburări de natură psihică: o depresie, o anxietate, tulburări de personalitate pe care, pe plan emoțional, neștiind să le gestioneze, persoanele își caută refugiul în dependențe”, a spus Dr. Laura Cătană.
Potrivit medicului, atunci când discutăm de o dependență, majoritatea fug cu gândul la substanțe, dar dependența include mai multe subcategorii:
Ca să avem rezultate și să putem trata dependențele trebuie să existe o evaluare amănunțită.
„În primul rând, consumul unei substanțe sau comportamentul schimbat pentru o anumită activitate, toleranța, creșterea consumului pentru a obține acea senzație, apariția simptomelor de sevraj, fizice, emoționale, în momentul în care întrerupem consumul, preocuparea pentru a-și procura substanța sau a-și găsi timp să dezvolte acel comportament, impactul asupra vieții sociale și chiar trăirea într-un stres permanent de a nu fi descoperit. Ei se feresc să-și recunoască problema și disimulează foarte mult, căutându-și scuze că situația este sub control, că doar cei din jur văd că există o problemă. Toate acestea duc la frica de a fi descoperit. Este un cerc vicios care agravează orice stare psihică.
Trăiesc cam tot ce există ca simptome, depresie, anxietăți, fluctuații de dispoziție, iritabilitate, nimic nu mai este în regulă în momentul în care devin dependenți. Neînțelegerea față de cei din jur, căutarea permanentă a unor scuze, a unor motivări a comportamentului lor, ceea ce face greu de gestionat situația în familie", a spus Dr. Laura Cătană, în cadrul emisiunii la emisiunea „Dezbateri în Sănătate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mi-Th Influencer, emisiunea...